Gadžin Han: U borbu protiv poplava kamerama i dronom Foto: S. Djordjević

Gadžin Han: U borbu protiv poplava kamerama i dronom

septembar 26 2017

Direkcija za izgradnju i komunalne delatnosti iz Gadžinog Hana započela  je prošle nedelje čišćenje pritoka Kutinske reke kako bi uvećala protok čitave  rečne mreže na tom području i smanjila opasnost od poplava.

Prema najavi nadležnih u Direkciji i u opštini Gadžin Han tokom jeseni biće očišćene sve veće pritoke Kutinske reke poput Bele reke, Gornjodušničke, Semačke i Barbeške reke.

zaplanje kutinskareka 2

                                                                                Brana u Gadžinom Hanu

U opštini Gadžin Han istakli su da će čišćenje korita reka koje su u njihovoj nadležnosti ubuduće biti kontinuirana aktivnost pošto je za Direkciju minulog leta nabavljen bager neophodan za takve radove.

Predsednik opštine Gadžin Han Saša Djordjević istakao je da su bager, ali i kamere i dron za praćenje vodostaja reka nabavljeni u okviru projekta koji opština i Direkcija realizuju zajedno sa bugarskom opštinom Dubnica.

U Direkcija za izgradnju i komunalne delatnosti iz Gadžinog Hana istakli su da to preduzeće pored nedavno dobijenog bagera, drona i kamera, raspolaže i drugom mehanizacijom i opremom za reagovanje u vanrednim situacijama. Prema rečima tehničkog direktora Direkcije Ninoslava Marinčevića ta firma raspolaže kamionima, kombinovanim radnim mašinama, cisternama i posipačima soli, tako da može da pomogne meštanima u slučaju poplava, požara, zemljotresa i zavejanih puteva. Marinčević je rekao da će uskoro krenuti popravka i tamponiranje šumskog puta od Donjeg Dušnika ka vrhu Zelenika, u dužini od četiri i po kilometara, kako bi se stalo na put šumskim požarima na Babičkoj gori.

„Reč je o projektu prekogranične saradnje koji se finansira iz pretpristupnih fondova Evropske unije, a čiji su osnovni ciljevi zaštita životne sredine i zaštita u vanrednim situacijama, pre svega u slučaju poplava. Za opštinu Gadžin Han učešće u projektu znači nabavku opreme za reagovanje u vanrednim situacijama vrednu 270.000 evra. Pored bagera, drona i osam kamera za praćenje vodostaja na Kutinskoj reci i njenim pritokama Direkcija će dobiti još i agregat, čamac i tri pumpe za vodu“, rekao je Djordjević za Medijski istraživački centar.

Djordjević je podsetio da je u prethodnom periodu maltene na svake dve godine Kutinska reka plavila poljoprivredno zemljište u ataru sela Taskovići.

zaplanje kutinskareka 5

U vreme obilnih kiša, dodao je on, poljoprivredno zemljište bilo je ugroženo i u Donjem Barbešu i Zaplanjskoj Toponici.

„Javno preduzeće „Srbijavode“, u čijoj nadležnosti je Kutinska reka, pretprošlog leta očistilo je tri kilometra njenih obala u ataru sela Taskovići i jedan kilometar obala izmedju Gadžinog Hana i Marine Kutine. Zahvaljujući tim radovima u poslednje dve godine više nije bilo izlivanja Kutinske reke. Opština Gadžin Han pomogla je da reka bude uredjena izradom elaborata i geodetskih snimaka“, kazao je Djordjević.

zaplanje kutinskareka 3

Prema njegovim rečima, opasnost od izlivanja Kutinske reke dodatno je smanjena postavljanjem kamera i nabavkom drona.

„Kamere su postavljene pored brane u Gadžinom Hanu, pored mosta u selu Taskovići, na izvoru u Gornjem Dušniku i pored Gornjodušničke reke nadomak centra Donjeg Dušnika. Zaposleni u Direkciji pratiće putem kamera vodostaj Kutinske reke i Gornjodušničke reke kako bi u slučaju povećanog vodostaja na vreme reagovali angažovanjem mehanizacije i postavljanjem džakova sa peskom“, rekao je Djordjević.

Predsednik Mesne zajednice sela Taskovići Slobodan Dimitrijević izjavio je za Medijski istraživački centar da je čišćenje korita Kutinske reke spasilo meštane poplava ali i im i omogućilo da obradjuju njive pored reke.

zaplanje kutinskareka 6

                                                          Slobodan Dimitrijević

„Ranije je kod svake malo jače kiše Kutinska reka plavila naše polje, a plavljene su i neke kuće. Njive pored reke meštani nisu obradjivali iako su one najplodnije. Od kako je reka očišćena i obale uredjene sve njive su obradjene, ljudi sade bašte, kukuruz... Reka se nije u protekle dve godine ni jednom izlila. Nije bilo poplave ni nedavno kada smo imali pravu „provalu oblaka“, rekao je Dimitrijević.

On je kazao da je meštane obradovala vest da je opština nabavila veliki bager za čišćenje rečnih korita, jer kako je dodao, obale reke brzo zarastaju u korov i šiblje i moraće uskoro da budu ponovo očišćene.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim