Opštine bez predsednika Foto: Jelena Đukic Pejic

Opštine bez predsednika

novembar 28 2018

Srpske opštine na severu Kosova nemaju više institucije u sistemu Kosova. Čelnici četiri opštine – Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog potoka i Zvečana – podneli su ostavke.

Prva vest od jutros sa severa Kosova – čelnici četiri srpske opštine podneli su ostavke na svoje funkcije, pa administracija lokalne samouprave iz prištinskog sistema u tim opštinama više ne postoji. Takođe, sudije Suda u Mitrovici sa sudskim jedinicama u Zubinom potoku i Leposaviću, kao i radnici svih sudova, prestali su sa radom.

mitrovica protest carina 01

Zbog novonastale situacije, formiran je i krizni štab koji radi 24 sata, a odluke u skladu s trenutnim okolnostima donosiće i kada je reč o zalihama hrane koje su trenutno na izmaku.

Mirni protesti

Nešto pre 12 sati sati, prazne i mokre ulice Mitrovice zamenile su reke ljudi. Zakatančene prodavnice, banke, butici, trafike – ništa ne radi, jer svi su na ulici. Više hiljada njih. „Nemamo kiseonik za inkubatore“, „Ne izgladnjujte našu decu“, „Stop nasilju Prištine“, „Ne zatvarajte nas u geta“, „Imamo pravo na hleb“… To su samo neki od transparenata. Među njima i transparenti upućeni evropskoj zajednici „EU, open your eyes“, i „Our children are hungry“.

mitrovica protest carina 29

„Naša poruka Prištini, Briselu i Evropskoj uniji je – ovo su mirni protesti. I ne bih voleo da se, poznavajući Prištinu, oni drugačije nazovu“, poručio je na početku protesta predsednik Srpske liste Goran Rakić, do jutros gradonačelnik Severne Mitrovice. „Ovo su mirni protesti i mi smo uz svoj narod. Mi smo došli da po ovoj kiši mirno, civilizovano i demokratski odgovorimo na odluke Pritištine koje su necivilizovane, brutalne i nedemokratske.“

„Na sve te odluke Prištine međunarodna zajednica i dalje ćuti. Mi gradonačelnici smo podneli ostavku, i to ne zbog našeg hira, već zbog poteza kojim se onemogućava normalan život srpskom narodu na prostoru Kosova i Metohije. Takse koje je uvela Priština znače da naša deca sutra neće imati osnovne uslove za život, neće imati hranu, hleb, vodu“, rekao je Rakić.

mitrovica protest carina 18

Osim zbog carina koje su na proizvode iz Srbije odlukom kosovske Vlade podignute na 100 odsto, protest je, kako kažu, organizovan i „zbog brutalne akcije specijalne jedinice Rosu koja upada na sever iako je Rezolucijom UN 1244 jasno rečeno i dogovoreno da jedina oružana formacija bude Kfor“.

Poruka iz Prištine

„Priština ni tu odluku ne poštuje“, istakao je Rakić. „Priština je poslala specijalne jedinice do zuba naoružane da hapse naše sugrađane i pokušali su ne da uhapse, nego da ubiju našeg sugrađanina, potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića. Juče je uhapšena i sekretarica pokojnog Olivera Ivanovića (Silvana Arsović). Nećemo odustati od ovih mirnih protesta, svaki dan ćemo se sastajati ispred Kancelarije Euleksa dok se ove brutalne sramke odluke Prištine ne povuku“; istakao je Rakić. U međuvremenu je stigla vest da je Silvana Arsović puštena iz pritvora.

mitrovica protest carina 24

Među razlozima zbog kojih su četiri gradonačelnika podneli ostavke su, kako kažu, „uvođenje ancitivilizacijskih, protivpravnih i nehumanih taksi od 100 odsto, kontinuirano institucionalno nasilje kosovskih institucija, prebijanje političkih predstavnika srpskog naroda, neosnovano hapšenje naroda i pokušaja ubistva Radoičića, zatim zbog kršenja svih međunarodnih sporazuma rezolucija saveta bezbednosti UN 1244, Briselskog sporazuma, sporazuma CEFTA, i na kraju zbog kršenja sopstvenih pravnih akata Prištine kojima bi se morala poštovati zagarantovana prava Srba“.

Iz Prištine poruka od predsednika Skupštine Kosova Kadrija Veseljija: „odluka o ostavkama je prenagljena i štetna, i za građane opština, i za odnose među zajednicama“. Ipak, predstavnici Srpske liste na Kosovu kažu da to što su prekršene međunarodne odluke može dovesti do humanitarne katastrofe, ugrožavanja bezbednosti naroda, mira i normalnog života. To takođe, kako dodaju, obesmišljava učešće srpskih predstavnika u kosovskim institucijama.

Protesti se nastavljaju

Jedna od najvećih katastrofa koja može biti izazvana je nedostatak kiseonika za bebe, kaže Milan Ivanović, direktor Kliničko-bolničkog centra u Mitrovici. On je jedini koji nije podneo ostavku, jer, kaže, njegova institucija se nalazi u sistemu Republike Srbije. „Koji su naši glavni zahtevi? Hoćemo hleba i lekova! Nije to glavni zahtev. Glavni zahtev je hoćemo slobodu, hoćemo mir, hoćemo našu državu“, poručio je prisutnima Ivanović.

Građani su, uprkos kiši, ostali u masi – sa transparentima i srpskim zastavama u rukama. Nisu želeli pred kamere. „Ogorčeni smo, to je sve. Strašno smo ogorčeni“. Ni reč više od običnih ljudi.

mitrovica protest carina 10

Mirno su došli do kancelarija Euleksa, mirno odstajali i odslušali govore, a potom se mirno razišli. Doći će i sutra. Jedan od vlasnika radnji u centru Mitrovice kaže da „svi k’o jedan zaključaju svoje objekte i obavezno učestvuju u protestima. To je naša dužnost, borimo se za sebe, za svoju decu“.

Kako kažu bivši čelnici srpskih opština na severu Kosova, protesti će trajati sve dok Priština ne povuče svoje nehumane odluke. Očekuju podršku od Srbije i od međunarodne zajednice. I mole da niko ne naseda na provokacije.

Autor: Jelena Đukić Pejić        DW.com

Povezani članci

  • Izrabljivanje radnika u Srbiji: Žalite se Nemcima

    Jedna žena pada s nogu u Lidlu na jugu Srbije. Druga u fabrici nemačkog Leonija. Kad se požale, kažu, trpe odmazdu. Ali, Nemačka ima zakon prema kojem ove žene mogu da se požale u samoj Nemačkoj.

  • Rane ne zaceljuju, a život ide dalje

    Početak proleća među građanima Srbije budi posebne emocije, dani su sve lepši, a ljudi ipak tužni. Na 25. godišnjicu od početka bombardovanja Jugoslavije, razgovaramo sa ljudima iz Niša i Aleksinca.

  • U Srbiji ništa novo: Nastavlja se neobuzdana vlast SNS

    Srpska napredna stranka ostvarila je bitnu pobedu premda u nefer borbi, ocenjuju sagovornici DW. Ali, mišljenja se razilaze na pitanju da li je opozicija doživela fijasko. Iznenađenje je uspeh Branimira Nestorovića.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim