U Srbiji je država oteta Foto: S. Djordjević

U Srbiji je država oteta

januar 18 2019

U Srbiji imamo otetu, kidnapovanu državu, jer ovde postoji grupa ljudi koja je otela od gradjana državu i ponaša se kao da je država njihovo vlasništvo, ocenio je profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Djordje Pavićević na tribini "Partijska zloupotreba javnog sektora" .


Pavićević je na skupu, koji je  organizovao Udruženi pokret slobodnih stanara, rekao da postoji čitav niz fenomena koji ukazuju na to da je u Srbiji država oteta.

"Mi u Srbiji nemamo klasičnu podelu vlasti i ne postoji nezavisnost različitih grana vlasti tako da predsednik Srbije može da bude sve u isto vreme. Može da govori o naknadama za porodilje i o tome kako rade sudovi, ko treba da se hapsi, ko ne treba, kolike kazne treba da budu za različite ljude", izjavio je Pavićević.

javnisektor zaposljavanje 2

On je kazao da je partijska zloupotreba javnog sektora, previše blag izraz za ono što se zapravo zbiva.

"Imamo izvlačenje novca iz javnog sektora i korišćenje u partijske svrhe. Imamo prilagodjavanje upotrebe rada institucija onome što jesu partijske svrhe. Donose se zakoni koji omogućavaju partiji na vlasti da kontroliše institucije i postupa onako kako hoće", istakao je Pavićević.

Prema njegovim rečima partijska kontrola ide previše duboko i prisutna je u svim oblastima.

javnisektor zaposljavanje 1

"Dodatni problem je što stranka na vlasti nema dovoljno ljudskih resursa da popuni sva mesta i onda imamo razne nekvalifikovane ljude na raznim mestima za koje je potrebna odredjena kvalifikacije. Zato se dešava da ne možete normalno da napravite put ili popravite ulicu, jer oni koji bi trebalo to da znaju da rade, ne znaju", naveo je Pavićević.

Predsednik Udruženog pokreta slobodnih stanara Djokica Jovanović rekao je na tribini  da u javnom sektoru u Srbiji ima oko 800.000 zaposlenih, dok sindikati koji bi trebalo da zastupaju interese radnika nemaju ni 500.000 članova.

Jovanović je rekao da su manjkavosti javnog sektora brojne, a izmedju ostalog to su ogromni troškovi, nikakva efikasnost, nedisciplina i neodgovornost, nedovoljno kvalifikovanih kadrova i visok stepen korupcije.

"Navodno je zabranjeno zapošljavanje u javnom sektoru, a mi vidimo da oni koji su kvalifikovani polako odlaze u penziju, a zamenjuju ih nosioci partijskih knjižica od kojih nemamo nikakvu korist već samo štetu", istakao je Jovanović.

On je rekao da u situaciji kada privreda ne radi i kada država više ne može da crpi velika sredstva za svoje delovanje, ali i besmisleni luksuz, država se okreće jedinoj tački gde se okreće "živi" novac, a to je komunalni sektor.

Prema njegovim rečima, u našoj zemlji prisutan je i partijsko-politički projekat koji za cilj ima "egzodus obrazovanih ljudi, jer kada bi ovde ostali bili bi nepremostiva konkurencija poluinteligenciji koja vlada u zemlji".

Piše: B.Ljubisavljević

Povezani članci

  • „Ne mogu da se predam, ja imam 22 godine“

    Nišlije su prvi put protestovale posle izbora za koje opozicija tvrdi da su „pokradeni“. Reporterka DW pričala je sa mladima i poslanicima koji tvrde da dilova sa Vučićem neće biti.

  • „Prekardašilo“ – poručili sa protesta u Nišu

    Nakon višenedeljnih masovnih protesta protiv nasilja koji se održavaju u Beogradu, ove subote protesti su oživeli i u drugim gradovima Srbije.

  • Rat u SFRJ – Mediji u vatri, građani u magli

    Sa vrelim julskim danima u zemlje bivše Jugoslavije stiže i usijana politička retorika. Punih 30 godina je prošlo od početka rata u staroj Jugoslaviji, pa ipak najviše odjeka imaju događaji u godini u kojoj je rat završen. Ovo je 27. godina kako se svakog leta podgreva politička atmosfera u kojoj glavnu ulogu igraju mediji.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim