Evakuisano selo zbog uklanjanja izvrnutih cisterni sa amonijakom Foto: S. Djordjević

Evakuisano selo zbog uklanjanja izvrnutih cisterni sa amonijakom

januar 25 2019

Svi meštana sela Jasenovik u blizini Niša, njih 360, njihovi kućni ljubimci i domaće životinje, evakuisani su zbog uklanjanja cisterni sa tečnim amonijakom koje su pre 6 dana iskliznule sa obližnjih šina i prevrnule se.

Dok raščišćavanje posledica ove nezgode na pruzi Niš - Zaječar traje, neki meštani će boraviti kod rođaka u susednim selima i Nišu, a ostali su prevezeni do prinudnog smeštaja koji su gradske vlasti obezbedile u sobama Regionalnog centra za zaposlene u obrazovanju i Gerontološkog centra. 

jasenovik evakuacija 18

Životinje, među kojima je na stotine ovaca, desetine svinja i nekoliko krava, prevezene su u depoe i, prema obećanju, tamo će o njima brinuti veterinari.

Evakuacija je počela rano jutros, a da apsolutno sve seoske kuće budu ispražnjene, pobrinula se policija, čiji su pripadnici ostali u selu da čuvaju posede od mogućih krađa.

jasenovik evakuacija 01

Prema rečima gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, sve je dobro organizovano i brojne službe su "na raspolaganju stanovništvu iz minuta u minut".

"Dogovorili smo se da ovu aktivnost radimo bez ikakve panike, zna se tačno šta ko treba da radi i sve protiče po planu, bez gužve. Dve trećine ljudi će privatnim vozilima krenuti, a za trećinu smo prevoz obezbedili mi. Imamo i šest pacijenata koji će biti smešteni u zdravstvene centre", rekao je Bulatović tokom evakuacije. 

jasenovik evakuacija 06

Za prevoz starih i iznemoglih bile su zadužene ekipe Hitne pomoći i Doma zdravlja. Meštani brinu hoće li cisterne biti bezbedno uklonjene, ali i da li će pruga u tom delu koja je, kažu, dotrajala, biti popravljena.

"Ovo je smešno. Ako se ne reši kako treba da se reši, okupiće se nekoliko sela i pruga će biti zatvorena, rešićemo to na taj način", kaže jedan meštanin Jasenovika.

jasenovik evakuacija 07

Prilikom iskliznuća cisterni sa amonijakom iz šina 19. januara, oštećena je pruga u dužini od 300 metara, a železnički saobraćaj na relaciji Niš - Zaječar od tada je u prekidu. Kako je tada saopšteno iz "Infrastruktura železnica Srbije", prevrnule su se 2 od 14 vagon-cisterni vozne kompozicije, ali amonijak nije iscurio, pa, kako tvrde, opasnosti po ljude i životnu sredinu nema. Nije saopšteno šta je uzrok ovog incidenta.

jasenovik evakuacija 11

Za popravku pruge i uklanjanje vagona, prema proceni niškog Štaba  za vanredne situacije, biće potrebna dva dana. U posao su uključeni Železnice Srbije, niški Štab za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo zaštite životne sredine.

Tekst - Sanja Janačković

Foto - Saša Đorđević

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim