Izveštaj Evropske komisije o napretku Albanije i Severne Makedonije Foto. S. Djordjević

Izveštaj Evropske komisije o napretku Albanije i Severne Makedonije

mart 02 2020

Evropska komisija predstavila je dva izveštaja o napretku Albanije i Severne Makedonije u daljim reformama u vezi sa vladavinom prava, a naročito u područjima koja je Evropski Savet odredio u junu 2018.

Obe zemlje ostvarile su dodatne opipljive i održive rezultate te tako opravdale Komisijinu preporuku da se s njima otvore pregovori o pristupanju.

Poverenik za susedstvo i proširenje Oliver Varheji izrazio je zadovoljstvo predstavljenim izveštajima: Nakon što je u februaru usvojena revidirana metodologija za proces pristupanja, danas predstavljamo nove izveštaje za Albaniju i Severnu Makedoniju, a oni pokazuju da su te zemlje intenzivirale rad i ostvarile dodatne opipljive i održive rezultate u ključnim područjima određenim u zaključcima Saveta iz juna 2018. Komisija čvrsto stoji iza svojih preporuka za otvaranje pregovora o pristupanju Albanije i Severne Makedonije. Nadam da će sledećih nedelja takvu odluku doneti i države članice.

Trostrani pristup u 2020.

Zapadni Balkan je prioritet Evropske komisije, koji u 2020. sledi trostrani pristup. Komisija je 5. februara iznela predlog da se proces pristupanja Uniji podstakne tako što bi on postao verodostojniji, dinamičniji, predvidljiviji i politički jasniji. Komisija u isto vreme čvrsto stoji iza svojih preporuka o otvaranju pregovora o pristupanju Albanije i Severne Makedonije, jer obe sprovode dogovorene reforme. Treće, Komisija će u okviru priprema za samit lidera EU i Zapadnog Balkana, koji će se 6. i 7. maja održati u Zagrebu, predstaviti investicijski plan privrednog razvoja regije.

Komisija u današnjim izveštajima objektivno i na temelju činjenica opisuje napredak koji su obe zemlje od juna 2018. ostvarile u područjima koje je odredio Savet.

Kad je reč o Albaniji, opisan je napredak u sprovođenju pravosudne reforme, postupku provere sudija i državnih tužilaca, te borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, što uključuje uzgajanje kanabisa i trgovinu teškim drogama. Ukazano je i na druga bitna pitanja, na primer na dogovor o tome kako pristupiti reformi izbornog sistema i na rad u području neutemeljenih zahteva za azil.

Kad je reč o Severnoj Makediniji, opisani su bitni koraci preduzeti sa ciljem jačanja nezavisnosti pravosuđa, uključujući nedavno doneseni revidirani Zakon o državnom tužilaštvu. Ostvaren je napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i u reformama obaveštajnih službi i javne uprave.

Kontekst

Komisija je u aprilu 2018. preporučila otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom. Savet je u junu 2018. potvrdio napredak i utvrdio put prema otvaranju pristupnih pregovora, u zavisnosti od napretka ostvarenog u određenim ključnim područjima.

Nakon što je Komisija u aprilu 2019. dala dodatne pozitivne preporuke, Savet je odložio odluku prvo do juna, a zatim oktobra 2019. godine, nakon čega je odlučeno da će se pitanju proširenja vratiti pre samita u Zagrebu u maju 2020.

Očekuje se da će Savet za opšte poslove u martu 2020. raspravljati o narednim koracima za politiku proširenja, na temelju revidirane metodologije i napretka Severne Makedonije i Albanije prema otvaranju pristupnih pregovora. Evropska komisija će za nekoliko meseci u godišnjem paketu o proširenju predstaviti detaljniju procenu opšteg stanja u svim partnerima u postupku proširenja.

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim