„Ma oni kažu da su zajedno, ali nisu“

jun 15 2020

Većina albanskih partija u Srbiji zajedno izlazi na republičke izbore. Nadaju se osvajanju tri poslanička mesta i poboljšanju položaja Albanaca. Na lokalnim izborima u Bujanovcu su, međutim, u žestokoj konkurenciji.

Na ulicama Bujanovca vrvi. Iako radni dan, čini se da su svi napolju. Nigde mesta za parkiranje. U poslastičarnicama, pekarama i buregdžinicama tek po neka slobodna stolica, skoro niko ne nosi masku, svi se rukuju.

To je i zbog predizborne kampanje koja u mestima takozvane Preševske doline nikad nije bila značajnija nego sada.Bujanovac izbori 2020 13

Prvi put nakon trideset godina, albanske partije iz Bujanovca, Preševa i Medveđe na parlamentarne izbore izlaze ujedinjene. Dogovor je postignut još u januaru na sastanku sa albanskim ministrom inostranih poslova Gentom Cakajem, na njegovo insistiranje. Tako je pet od šest partija iz ovih mesta na listu „Albanska demokratska alternativa – ujedinjena dolina“ stavilo ukupno 11 imena za narodne poslanike u srpskom parlamentu.

„Mi se nadamo da, ako narod izađe na izbore, dobijemo tri mandata u srpskom parlamentu“, kaže Nagip Arifi iz Demokratske partije iz Bujanovca kojoj će pripasti upravo treće mesto za narodnog poslanika. Hvali se činjenicom da će to biti žena.

Prvo mesto pripada stranci Šaipa Kamberija, trenutnog predsednika Opštine Bujanovac, a drugo Alternativi za promene Šćiprima Arifija, trenutnog predsednika Opštine Preševo.

„Nadamo se da će oni da odbrane pre svega interese albanske nacionalne zajednice, ali i da doprinesu da što pre Srbija uđe u EU, a uslov za to je da Srbija garantuje individualna i kolektivna prava nacionalnim manjinama koje žive na teritoriji Srbije. Naš zajednički cilj je da Albanci dobiju onoliko prava koliko srpska zajednica ima prava na Kosovu“, kaže Arifi.Bujanovac izbori 2020 04

„Srbi na Kosovu samo da izađu na izbore, imaju deset zagarantovanih mesta u parlamentu. Ili, da bi se imenovao neki komandir policije, tamo lokalna samouprava predlaže tri kandidata, a onda ministar bira jednog od ta tri, a ovde nam drugi postavljaju, a mi hoćemo da damo naš doprinos u institucijama“, kaže Arifi.

On podseća da albanski đaci još uvek nemaju sve udžbenike. Veći je problem sa srednjoškolskim udžbenicima, dok je za osnovce odobreno više od trideset udžbenika iz Albanije.

Uspeh albanskog ministra

Za razliku od Bujanovca, u Preševu nema naznaka da se bliže izbori. Tek po neki predizborni plakat na ulicama. To je zato što u Preševu nema lokalnih izbora, jer su vanredni bili 2017. Aktivista za ljudska prava Valon Arifi kaže da ovde ljudi nisu mnogo zainteresovani za izlazak ni na republičke izbore, posebno otkako postoji priča o razmeni teritorija.Bujanovac izbori 2020 08

„Tu listu je napravio albanski ministar Gent Cakaj, i ako bude nekog uspeha, to je njegov uspeh, jer naši političari nikad nisu bili složni, nisu ni sad. Napravljena je da se dobije što više mesta u Skupštini da bi se više čuo glas Albanaca, ali hoće li tako biti, ne znam i ne verujem“, kaže nam Arifi.

U Preševu pravo glasa ima 21.000, a u Bujanovcu 43.000 građana. Predsednika Nacionalnog Saveta Albanaca Ragmi Mustafa smatra da parlamentarni izbori neće značajno poboljšati situaciju sa Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi. Veruje da su oni taoci dogovora između Beograda i Prištine.Bujanovac izbori 2020 06

„Smatram da Priština i Beograd ne mogu imati dobre susedske odnose ako kao most ne bude Preševska dolina, jer ne može se u samom Balkanu naći mir dok se ne usvoje jedinstveni standardi oko tretiranja nacionalnih manjina“, zaključuje Mustafa.

Ipak „za Vučića“?

Bujanovčani sa kojima smo razgovarali jedva čekaju glasanje u nedelju, ali, za razliku od političara, mnoge brine siromaštvo. Jedan mladi Rom kaže da ga jedino zanima da li će dobiti zaposlenje koje želi. „Toliko je mladih u Srbiji bez posla, to je ono što je najbitnije. A u Bujanovcu neće nikad ništa da se promeni, ne očekujem baš nikakve promene.“Bujanovac izbori 2020 12

Za razliku od njega, stariji sugrađani Albanci veruju u bolje dane kako kažu „za sve narode koji žive u Srbiji“. Međutim, mnogi nisu shvatili da su albanske partije na jednoj listi za republičke, ali da su u oštroj konkurenciji na lokalnim izborima.

„Ma oni kažu da su zajedno, ali nisu. Odvojeni su. Ja vidim one slike i parole, ne valja za nas. Šta će ti pet partija na izborima, bolje da je jedna“, kaže nam jedan Albanac.

Drugde grupica starijih Srba, kažu da će glasati „za Vučića“. Pitamo ih šta misle o albanskoj listi „Ujedinjena dolina“. „Ma oni nisu ujedinjeni, pa i oni su kao i ja dobili sto evra od Vučića, to im je on dao, niko drugi im nije dao, pola njih će da glasa za njega, ja vam kažem. Džaba se ujedinjuju“, odgovara na pitanje jedan od njih.

Autor: Jelena Đukić Pejić             DW.com

Povezani članci

  • Šta je presudilo na izborima u Nišu?

    Posle lokalnih izbora u Srbiji, sve je uglavnom isto. Ali ne i za Nišlije. Kako to da je opozicija najveći uspeh postigla u tom gradu? Koji su faktori na to uticali?

  • Majstori iz Srbije - Ima li još ko da ode?

    Od 01. juna Nemačka zapošljava iz zemalja Zapadnog Balkana i do 50.000 radnika godišnje - duplo više nego do sada. Istražujemo da li će neki majstor ostati i u Srbiji?

  • Lokalni izbori u Nišu – nikad mirnija kampanja

    Za lokalne izbore u Nišu koji se održavaju 2. juna proglašeno je 11 izbornih lista. Većina se zove slično. Čak sedam njih u svom nazivu ima reč „Niš“, dve imenicu „snaga“, a jedna ima i reč „Rusija“ i reč „Niš“.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim