Feljton: "Jedna srpsko-albanska priča"

jun 08 2021

Novinar iz Vranja Radoman Irić, koji se prirodom i karakterom srpsko albanskih odnosa bavi trideset pet godina, upustio se u rizik da nam slikom i rečju predoči ključne događaje i ličnostikoje su obeležile srpsko-albansku društvenu scenu od sredine sedamdesetihgodina prošlog veka, s akcentom na oružani sukob 2000/2001 godine.

Jedinstvenu i celovitu hronologiju tih odnosa, prvu u našoj novijoj istoriografiji, Irić je smestio u feljton pod nazivom "Jedna srpsko-albanska priča" koji će portal MIC objavljivati počev od 10. juna.

Radoman Irić rođen je 1950. godine u Prijepolju. Školovao se na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Beogradu. Profesionalnu novinarsku karijeru počeo je 1975. godine u Prijepolju, a nastavio 1980. u Vranju na mestu prvog urednika Radio Vranja. Narednih 40 godina bio je regionalni dopisnik niza prestoničkih medija. Od 1995. do 2010. godine radio je i za Radio Slobodnu Evropu, Rojters i Frans pres. U novinama Vranjskim bio je od osnivanja 1994. godine. Od 1981. godine intenzivno se bavi prirodom, karakterom i posledicama srpsko-albanskih odnosa, a kasnije i oružanim sukobom od 1999. do 2001. godine. U vreme srpsko-albanskog sukoba 2001. godine bio je prvi srpski novinar koji je dva puta boravio na teritoriji pod kontrolom Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB), najpre u Končulju, u njihovom Štabu na Međunarodnoj press konferenciji, a potom je u Velikom Trnovcu intervjuisao Ridvana Ćazimija, poznatijeg kao Komandant Leši. Dobitnik je više novinarskih nagrada. Član je Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) od osnivanja 1994. Penzionisan je februara 2015. godine.

Feljton "Jedna srpsko-albanska priča" kazivanje je o ljudima i događajima koje je Irić godinama pratio, pedantno beležio i čuvao, a sada ustupa čitaocima na proveru.

Preuzeto: VRANJENEWS

Povezani članci

  • Oružani sukob na Kosovu

    Prema saznanjima DW, naoružani Srbi koji su ubijeni ili uhapšeni nakon sukoba sa kosovskom policijom – odreda su lokalci. I to izgleda van kontrole Beograda. Srbija sada gubi prednost koju joj je Kurti davao.

  • Afrička svinjska kuga u Srbiji

    Još od 2019. godine afrička svinjska kuga došla je do srpskih uzgajivača svinja. Kako lek, ni vakcina ne postoje, svinje moraju na eutanaziju.

  • Albanci na jugu Srbije – taoci nerešenih odnosa Beograda i Prištine

    Stanovnici Preševske doline imaju svoju definiciju života pod tenzijom. Dok političari podgrevaju netrpeljivost, obični ljudi pokušavaju da žive što normalnije živote. MIC vam donosi priču o stvarnoj slici života Albanaca na jugu Srbije.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim