Tesni izbori u Bugarskoj mogli bi da donesu stvarnu promenu Foto: Saša Đorđević

Tesni izbori u Bugarskoj mogli bi da donesu stvarnu promenu

jul 10 2021

U politici je vreme relativan pojam. Može se odvijati vrlo različitom brzinom - ponekad deset godina nije dovoljno da bi se promena dogodila, a ponekad dva meseca mogu dramatično promeniti situaciju. Bugarska je sada u drugom scenariju.

Posle neuspešnih izbora u aprilu, kada nijedna stranka nije uspela da formira većinu za vladu, Bugari ponovo izlaze na birališta u nedelju. I ovog puta postoji šansa za stvarnu promenu. Pre tri meseca glavno pitanje bilo je da li je raspad prethodnog političkog statusa kvo, koji su predstavljali dugogodišnji premijer Bojko Borisov i njegova stranka GERB, uopšte moguć. Sada izgleda gotovo sigurno da sledeću bugarsku vladu neće formirati GERB i postoji jasna alternativa.

Na jednoj strani je Borisov, trostruki premijer, koji je Bugarskom upravljao tokom proteklih 12 godina i koji je ukaljan korupcijom. U aprilu je njegova stranka GERB (koja se kandidovala zajedno sa Ujedinjenim demokratskim snagama) izvojevala pirovu pobedu sa 24,15% glasova, ali su je izolovale sve ostale stranke i nije mogla da ispuni svoj mandat.

Na drugoj strani je nedavno osnovana stranka Postoji takav narod (ITN), koju predvodi TV voditelj, pevač i komičar Slavi Trifonov. Pre tri meseca pojavila se kao druga sila sa 17,7%, ali dve ankete, objavljene 8. jula, pokazuju da bi mogla da pobedi na opštim izborima u nedelju. Prema Alpha Research-u, ITN bi samo pobedio GERB, osvojivši 21,8% glasova, dok će GERB biti drugi sa 21,5%. Anketa koju je objavio Gallup daje Trifonovljevoj stranci veće vođstvo - 1%.

Obe ankete stavljaju Bugarsku socijalističku partiju, tradicionalno glavnog rivala GERB-a i jedinu stvarnu opoziciju u prethodnom parlamentu, na treće mesto. Zbog svoje proruske orijentacije socijalisti su nepoželjni partner za buduću koaliciju.

Sofia Bugarska izbori 3

Sofija

Stranke koje će sigurno ući u sledeći parlament uključuju pro-EU, pro-zapadnu i anti-graft demokratsku Bugarsku, za koju se predviđa da će dobiti 12% glasova. Još jedno zagarantovano prisustvo je Pokret za prava i slobode, stranka koja tvrdi da zastupa interese turske manjine, ali se široko smatra amblemom korupcije. Šesti deo koji će najverovatnije ući u novi parlament je Stand Up! Mafia Out! - formacija koja je nastala iz prošlogodišnjeg protestnog talasa.

Glavno pitanje je kako će tri stranke protiv institucija - ITN, Demokratska Bugarska i Stand Up! Mafia Out! - formirati kabinet i koga će odabrati za partnera ako ne mogu sami da vladaju. „Uprkos poboljšanom položaju, protestne stranke ne dobijaju 120 mesta (potrebno za većinu). Zbog toga će koaliciona formula verovatno biti kamen temeljac u sledećem parlamentu kakav je bio i nakon glasanja u aprilu “, rekao je u izjavi anketaš Alpha Istrage.

Novo dete u bloku

Osoba koja ima dobre šanse da formira vlast u bugarskoj politici posle 11. jula, drži se dosta po strani. U potpunoj suprotnosti sa Borisovim, koji putuje po zemlji i sastaje se direktno sa glasačima, Trifonov ćuti i u potpunosti nedostaje (barem fizički) u kampanji. Izbegava medije i oslanja se na objave na Fejsbuku i svoj privatni TV kanal kako bi širio svoje poruke i stvorio imidž mesije, koji može očistiti raširenu korupciju i prijateljstvo koji su glavna briga mnogih birača. On opisuje Bugarsku kao zemlju u kojoj „mafija ima državu“ i napada GERB zbog “korupcije, lošeg upravljanja i nesposobnosti“.

Njegov prvi i jedini intervju otkako je postao političar objavio je francuski list Le Monde 7. jula, ali nije učinio mnogo da obelodani agendu na njegovom dnevnom redu i ambicijama, koje ostaju enigma. U intervjuu je rekao „Moramo da obnovimo pravosudni sistem“ i naglasio da kontroverznom glavnom tužiocu Ivanu Geševu treba oduzeti ovlašćenja. Nije pojasnio kakvu političku budućnost lovi za sebe. ali je rekao da ne traži mesto premijera, pa čak ni mesto poslanika. Pozicionirao se kao proevropski i kritikovao anti-LGTB stav mađarskog premijera Viktora Orbana.

Njegove zahteve za promenom parlamentarnog sistema iz sadašnjeg pluralnog u većinski ne podržavaju Demokratska Bugarska i Ustanite! Mafia napolje! Ali tri stranke dele mišljenje da bi pravosudni sistem trebalo duboko reformisati i ukloniti trenutnog glavnog tužioca.

Početak kraja za Borisova

Bojko Borisov i njegova stranka gube podršku od aprila, a nekoliko političkih skandala potreslo je zemlju dok je privremeni kabinet pokušavao da otkrije ono za šta kaže da je koruptivna praksa vladinih zvaničnika povezanih sa GERB-om.

Možda je najveći šok bilo izricanje američkih sankcija protiv nekoliko bugarskih političkih i poslovnih ličnosti, uključujući bivšeg poslanika Deljana Peevskog iz Pokreta za prava i slobode. Prema nekima, Borisov ima bliske veze sa sankcionisanim medijskim mogulom.

Sofia Bugarska izbori 4

Bojko Borisov

Prelazni kabinet, koji je imenovao predsednik, u međuvremenu je otkrio pogrešne postupke bivše vlade Borisova, od navodne korupcije i zastrašivanja do prisluškivanja protivnika i protesta građana. Ministarstvo unutrašnjih poslova takođe je aktivno u razotkrivanju potencijalnih izbornih prevara i kupovine glasova - od 1. jula uhapšeno je preko 700 ljudi.

Posle 11. jula Bugarska će ući u post-borisovsku eru. Još je neizvesno kako će se pokazati.

Tekst: Svetlomira Guyrova

Povezani članci

  • Novi Pazar: „Neko ih je svesno prikačio na visoki napon“

    Prošle sedmice u Srbiji je na snazi bio crveni nivo bezbednosti zbog pretnji od terorizma, nakon napada na pripadnika žandarmerije ispred Ambasade Izraela. Naša reporterka donosi vam priču iz Novog Pazara.

  • Lokalni izbori u Nišu – nikad mirnija kampanja

    Za lokalne izbore u Nišu koji se održavaju 2. juna proglašeno je 11 izbornih lista. Većina se zove slično. Čak sedam njih u svom nazivu ima reč „Niš“, dve imenicu „snaga“, a jedna ima i reč „Rusija“ i reč „Niš“.

  • Zelena budućnost na stranicama kalendara EU PRO Plus programa za 2024. godinu

    Lena Gligorić, učenica Škole primenjenih umetnosti iz Šapca, dobitnica je prve nagrade na likovnom konkursu za kalendar EU PRO Plus programa za 2024. godinu, dok su drugo i treće mesto pripali Kseniji Tošić iz Umetničke škole iz Niša i Aleksi Potiću iz Tehničke škole „Prota Stevan Dimitrijević” iz Aleksinca.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim