MIC među 12 novinara iz celog sveta u Stokholmu

maj 15 2023

Zeleni oporavak i pravedna tranzicija tema je radionice u Stokholmu koja se održava ove nedelje. Među 12 odabranih iz celog sveta, nalazi se i urednica MICa.

 

Nakon pandemije Covida - 19 koja je dovela do velike depresije, ali i do najgore recesije, brojni političari, aktivisti i akademska zajednica iz celog sveta ovu priliku su iskoristili da pozovu na "zeleni oporavak" - ulaganja u ekološki pozitivne inicijative. Njihov cilj je da ožive privredu i stvore transformativne puteve ka budućnosti neutralne od ugljenika. 

Dok mnoge Vlade uveliko ulažu milijarde dolara u stimulativne pakete za oživljavanje post Covid ekonomije, odgovornost medija je da ozbezbede da ove mere budu transparente i inkluzivne, kao ida uključe glasove najmarginalizovanijih u društvu. Dužnost novinara je takođe i da izveštavaju o uspehu ovih ambicioznih planova, oslanjajući se na tačne podatke i istraživanja. 

Zato je Internews Earh Journalism Network (EJN) organizovala medijsku obuku za 12 novinara iz različitih zemalja, uz podršku Švedske fondacije za lutriju poštanskih bojeva. 

Urednica MICa Jelena Đukić Pejić jedna je od 12 učesnika, među kojima su novinari iz Italije, Francuske, Hrvatske, Bugarske, Sjedinjenih američkih država, Ekvadora, Jordana, Indonezije, Kenije, Nigerije, Pakistana, Gvajane i Malezije. 

Ovih 12 novinara među kojima su i dopisnici i saradnici CNNa ili Guardian-a, dobiće radionicu "novinarstva rešenja". Polaznici imaju priliku da duboko zarone u promene politike, finansiranje i razgovore koji pokreću zeleni oporovak i pravednu tranziciju. 

Jelena Djukic Pejic 1

"Ova radionica će meni lično kao novinarki znatno pomoći da se upoznam sa praksama drugih zemalja i naučim nešto iz poteza njihovih Vlada, a isto tako pomoći će da sa više znanja i iskustva nastavim da radim na ovim temama kojima se MIC i do sada bavio. Zeleni oporavak je izuzetno važan za svakog od nas, i verujem da ljudi razumeju da i oni sami imaju ulogu u tome, ali isto tako i da moraju da budu veći kontrolori u našoj zemlji po tom pitanju", kaže urednica Jelena Đukić Pejić. 

Radionica u Stokholmu EJN traje od 16. -18. maja. Nakon radionice na sajtu MICa možete očekivati brojne "zelene" teme i ozelenjavanje privrede na što pravedniji način. 

Ovaj tekst nastao je uz podršku Internews' Earth Journalism Network

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim