Kiša i hlado vreme dočekalo izbeglice

decembar 07 2015 Galerija slika

Iako još uvek nije kalendarski stigla, zima i kiša sve veće problem zadaju izbeglicama koje iz Makedonije preko Preševa idu dalje ka zemljama Zapadne Evrope.

Mokri do kože, satima na kiši ispred prihvatnog centra u Preševu čekaju da se registruju kako bi nastavili put ka cilju. Želja im je da do svojih odredišta stignu pre nego kišu zameni sneg.

"Kiša je i veoma nam je hladno, čekamo ovde oko osam sati. Nije korektno, nije korektno, ima puno beba, dece, nije korektno da se menjaju pravila", ističe Iračanin Farid.

Pravila su takva da bez potvrde iz prihvatnog centra ne mogu da nastave put, ona im je neophodna da bi kupili kartu za autobus koji će ih odvesti dalje od Preševa. Takvih pravila nisu pošteđena ni deca koja dok čekaju potvrdu, pokušavaju da se zabave na kiši.

"Svi ljudi su umorni, nemaju hranu, ni mesto za spavanje", žali se Ahmed, izbeglica iz Sirije.

Hamid, izbeglica iz Avganistana, govori: "Čitav dan smo pešačili i bili u autobusu. Ne znamo gdje ćemo spavati noćas."

Kako izbeglice konstantno pristižu, u prihvatnom centru nema dovoljno prostora. Ispred centra na kiši stoji više od 1.000 njih nadajući se da će noć provesti na suvom i što pre nastaviti put ka Hrvatskoj. I policija je solidarna sa njima, pa iako je mokar do kože, jedan policajac nudi svoju kabanicu.

Prema rečima volontera najčešća pitanja su: “Gde možemo napuniti telephone i gde se sada nalazimo? Da li je ovo Mađarska ili Hrvatska".

Izbeglicama su najpotrebnije informacije i o tome šta ih očekuje na putu ka njihovom odredištu.

Put ka svom odredištu migranti mogu nastaviti nekim od autobusa ali tek nakon dobijanja potvrde o registraciji.

Ovaj prilog je urađen u okviru projekta “Foto žurnal – Migrant u Srbiji” koji je podržan od strane Komesarijata za izbeglice i migracije republike Srbije.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim