Međunarodni dan ljudskih prava uz fotografije migranata

decembar 14 2015

Migrantska kriza, jedan od najvećih problema u 2015. godini, otvorila je mnoga pitanja o poštovanju ljudskih prava pokazujući da je većina evropskih država zakazala u ovoj oblasti iako su najglasniji pobornici ovih zakona. Zato je ovogodišnji Međunarodni dan ljudskih prava posvećen upravo ovom problemu.

Kroz kakve muke prolaze izbeglice pešačeći kroz nekoliko država, porodice sa malom decom i tek rođenim bebama negde u putu, sa kakvim se problemamima susreću na svom putovanju bežeći od rata I na kakav prijem nailaze u zemljama kroz kroje prolaze – sve to su Nišlije mogle da vide kroz objektiv fotoreportera Medijskog istraživačkog centra, Saše Đorđevića koji je gotovo svakodnevno na terenu.

Fotografije iz Preševa, Bujanovca, Dimitrovgrada i Šida pokazuju nimalo pohvalnu sliku o tretmanu koje izbeglice imaju u našoj zemlji. Ipak, oni koji prolaze kroz Srbiju su veoma zahvalne srpskim vlastima i policiji jer se prema njima ponašaju kao prema ljudima, kaže Saša Đorđević.

“Same izbeglice kažu da se u Srbiji osećaju dobro i komotno. Da se ljudi i institucije prema njima ponašaju dobro. Jeste da u Srbiji ti centri i kampovi nisu dovoljno opremljeni, pa spavaju i na zemlji po ovom hladnom vremenu, ali kažu da su ovde mirni jer ih ovde policija ne bije kao što je to slučaj sa drugim zemljama pre Srbije, a znamo da je tako i posle Srbije. Dakle, svuda i na svakom koraku se krše ljudska prava, ali ovde su mirni jer su bar bezbedni. Ipak, znaju da je Srbija siromašna i da se ovde teško živi, i oni svakako žele da idu dalje” – objašnjava Saša Đorđević.

U 2015. godini većina evropskih zemalja je imala kontakt sa izbeglicama iz ratom zahvaćenih područja. Kako je Srbija na balkanskoj ruti jedna od zemalja kroz koju prolaze, Medijski istraživački centar sprovodi projekat “Foto žurnal – Migranti u Srbiji” koji ima za cilj da građanima Srbije dodatno približi probleme i nedaće sa kojima se sureću izbeglice koje ovuda prolaze. Cilj je takođe da se stvori i veći stepen empatije prema unesrećenima koji su ostavili svoje domove svoje bližnje, kako bi im dodatno razumeli pomogli u njihovoj nevolji.

Projekat “Foto žurnal – Migranti u Srbiji” podržan je od strane Komesarijata za izbeglice Republike Srbije.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim