Povećani priliv migranata je sezonski Foto. S. Djordjević

Povećani priliv migranata je sezonski

decembar 08 2019

Zamenica komesara za izbeglice i migracije Svetlana Velimirović je kazala da je povećanje broja migranata u novembru sezonsko i da se u prihvatnim centrima nalazi 4.700 migranata, a da su procene da se van centara nalazi još 800 migranata.

Ona je za Radio-televiziju Srbije rekla da migrantima Srbija nije krajnji cilj i da pokušavaju na sve načine da stignu do Zapadne Evrope i objašnjava da smeštaj u centrima za njih na neki način znači povratak nazad.

Velimirović je kazala da Srbija nije u opasnosti da postane "tampon zona" i da "sve zemlje na ruti imaju slične probleme i sve su tranzitne".

Ona je dodala da se u Srbiji nalazi oko 500 maloletnih migranata bez pratnje i da oni prihvataju smeštaj, jer im je potreban odmor da bi nastavili put.

Povezani članci

  • Migranti zaglavljeni, problemi se množe

    Vesti iz Srbije sve češće govore o sukobima krijumčara ili problemima koje prave migranti. No, podaci kažu da migranti češće sami bivaju žrtve. Naša reporterka obišla je Pirot gde su nedavno migranti optuženi za napad.

  • Afrička svinjska kuga u Srbiji

    Još od 2019. godine afrička svinjska kuga došla je do srpskih uzgajivača svinja. Kako lek, ni vakcina ne postoje, svinje moraju na eutanaziju.

  • BiH – „zona za proterivanje“ Evropske unije

    U izbegličkom kampu Lipa kod Bihaća nastaje jedna vrsta pritvora za izgon kojeg finansira Evropska unija. Nevladin sektor strahuje da bi to mogao da postane pravi pritvor na spoljnoj granici EU.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim