Izložba Migranti u Srbiji

februar 01 2016

U najhladnijim decembarskim i januarskim danima, ekipa Medijskog istraživačkog centra fotografisala je migranate na njihovom putu kroz Srbiju u okviru projekta „Migranti u Srbiji“ podržanog od strane Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije. Prva u nizu izložbi održava se u Nišu gde je Nišlijama predstavljeno 50 fotografija u velikom formatu.

Fotografi Saša Đorđević i Slobodan Jovanović tokom zime su posetili sve tranzitne centre i kampove duž migrantske rute u Srbiji, od Preševa i Miratovca, preko Dimitrovgrada, do Šida i Adaševca. Dani provedeni sa izbeglicama u različitim vremenskim uslovima, na kiši, snegu, vetru i niskim temeparaturama nisu ih ostavili ravnodušnim. Slobodan Jovanović bavi se fotografijom više od tri decenije i kaže da mu je bilo izuzetno teško snimati decu migrante.

„Nije bilo lako snimiti sve te potresne scene. Ne znate da li vas više uznemiravaju deca koja pate ili roditelji koji su krenuli na dalek put samo sa jednom torbom u rukama. Posebno su me ganule dirljive scene tata sa decom.“ – rekao je Jovanović.

Obojica priznaju da im je bilo teško da pobede emocije i ostanu profesionalci. Saša Đorđević jedan je od prvih u Srbiji koji je od početka migrantske krize počeo da dokumentuje ovaj materijal.

„Još na početku leta kada su dolazile male grupice ljudi i kada medijima još uvek to nije bilo zanimljivo, ja sam ih i tada fotografisao. Iako se svako od nas trudi da bude pravi profesionalac, u jednom trenutku čovek dođe u situaciju da spusti fotoaparat i da se zapita „Zašto? Kako? Čemu sve to?“ – objašnjava Đorđević.

Marina Ćakić iz Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije kaže da je Komesarijat pomogao da foto žurnal „Migranti u Srbiji“ bude realizovan kako bi se podstakla tolerancija i uklonile predrasude o onima koja kao migranti prolaze kroz Srbiju.

„Želeli smo da ovim putem podignemo svest javnosti o težini problema sa kojim se na svom putu ka Evropskoj uniji suočavaju migranti, ali i na veličinu izazova sa kojim se nadležne insititucije Republike Srbije mesecima suočavaju“, dodala je Ćakić.

Izložba „Migranti u Srbiji“ u kreativnom centru „Deli“ u Nišu biće postavljena do 04. februara, nakon čega se seli u Knjaževac.

 

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim