Vakcinisano troje migranata na beogradskom Sajmu Foto: Saša Đorđević

Vakcinisano troje migranata na beogradskom Sajmu

mart 25 2021

Troje migranata izbeglih iz Sirije i Burundija vakcinisani su danas protiv kovida-19 na beogradskom Sajmu, vakcinom Astra Zeneka koju su sami izabrali.

Kako je rečeno agenciji Beta iz Centra za zaštitu i pružanje pomoći tražiocima azila, troje migranata dobili su u sredu od eUprave poziv za vakcinaciju.

„Na ovaj način, azilanti i izbeglice nisu diskriminsani u pogledu zdravstvene zaštite i vakcinacije u odnosu na druge gradjane, jer je sistem dostupan i njima i to je potpuno održivo rešenje za sve vezano za migrante, azilante i izbeglice u našoj zemlji“, rekli su iz tog Centra.

Kako su dodali, Centar za zaštitu i pružanje pomoći tražiocima azila nastavlja da pomaže izbeglicama da ostvare pravo i vakcinišu se protiv kovida-19, oslanjanjem na državni redovni sistem zdravstvene zaštite, informisanjem i prijavljivanjem zainteresovanih azilanata i izbeglica preko eUprave za vakcinaciju.

Prema njihovim rečima, ostaje „preko potrebno“ da se u prihvatnim kampovima i centrima za azil organizuju vakcinacije za izbegle koji tamo borave, navodeći da najveći broj njih nema sve potrebne informacije i nije pravno vidljiv u sistemu već su u pravno iregularnom položaju.

„Samo u januaru ove godine, u azilni sistem je ušlo svega 16 migranata. Dok su hiljade smeštene po kampovima u zemlji, a stotine se nalaze duž granica sa Madjarskom, Hrvatskom, Bosnom i Rumunijom. I dalje ostaje pitanje rešavanja pravnog statusta svih izbeglica koje se nalaze na našoj teritoriji, dok se svakodenvno mnogi guraju nazad ilegalno, u Srbiju“, navode iz Centra za zaštitu i pružanje pomoći tražiocima azila.

Beta

Povezani članci

  • Migranti zaglavljeni, problemi se množe

    Vesti iz Srbije sve češće govore o sukobima krijumčara ili problemima koje prave migranti. No, podaci kažu da migranti češće sami bivaju žrtve. Naša reporterka obišla je Pirot gde su nedavno migranti optuženi za napad.

  • BiH – „zona za proterivanje“ Evropske unije

    U izbegličkom kampu Lipa kod Bihaća nastaje jedna vrsta pritvora za izgon kojeg finansira Evropska unija. Nevladin sektor strahuje da bi to mogao da postane pravi pritvor na spoljnoj granici EU.

  • Lekari kažu da su bebe zaštićene od tuberkuloze

    Čitava serija BCG vakcine koju su primile novorođene bebe od decembra do sredine marta, povučena je zbog nedovoljnog imunog odgovora na tuberkulozu.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim