“Osećali smo se kao kod kuće prvi put posle 11 meseci”

oktobar 23 2021

Nakon pet dana druženja i učenja o fotografiji, studenti iz Niša i izbeglice koje trenutno žive u Preševu saglasni su – foto kolonija je ispunila njihova očekivanja, naučili su mnogo o fotografiji i nadaju se skorašnjem druženju koje će trajati koji dan više. Foto kolonija “Foto Istok = Foto Zapad” u organizaciji MICa je prva u Srbiji koja je okupila studente i migrante na istom zadatku.

Iako su neki od njih odavno napustili svoje domove, tokom petodnevne foto kolonije “Foto Istok = Foto Zapad” učesnici iz Centra u Preševu kažu da su osetili da život nije stao i da mogu naći način da uživaju, uče i da se druže.  

“Osećali smo se kao kod kuće prvi put posle 11 meseci. Malo sam se brinuo i zapitao pre početka kolonije kako će nas tretirati kao migrante, ali kada smo započeli ovu koloniju, ili kako ja to volim da kažem putovanje, shvatio sam da je zapravo sve dobro. I studenti, i treneri, svi ste super, i stvarno sam se osećao kao kod kuće”, kaže Mažd Ašalter iz Sirije.

fotoistok fotozapad kolonija 62

Strah od druge kulture i (ne)prihvatanje iščezli su posle samo nekoliko dana zajedničkog rada. Na pitanje šta je najkorisnije skoro svi odgovaraju isto – nova znanja o fotografiji, ali i saznanje da su mnoge predrasude neosnovane.

“Naučila sam mnogo toga, da je fotorafija moćan alat koji može da nam objasni šta se negde desilo bez reči. Naučila sam i da ne treba da imamo predrasude prema ljudima koji dolaze iz druge države. Najupečatljivije mi je poštovanje koje su migranti pokazali prema nama, što su prijatni i što se u načinu govora vidi zahvalnost, uvek su nasmejani, što su bez obzira na sve dobri prema dobrim ljudima”, priča Bojana Petrović.

fotoistok fotozapad kolonija 35

Neka mesta, ipak, probudila su ne tako stare traume. Za Amira iz Sirije niški Logor “Crveni Krst” nije bio samo istorijski važan lokalitet.

“Bio sam sa svima unutra, fotografisao, ali bilo mi je neprijatno. Meni su takva mesta traumatična i bude mi loše emocije, i u jednom trenutku sam ostao bez kiseonika pa sam rekao ostalima da ću ih čekati napolju. Razumem da se na taj način upoznaje istorija, verovatno je do mene, jer ko je iskusio boravak u zatvoru neće mu biti prijatno. Oni su želeli da nama kažu priču tim mestom, međutim mi već imamo takve priče”, kaže Amir koji je na ovoj foto koloniji osim fotografisanja, puno snimao. Nekada je radio za poznate tv kuće, a sada priprema dokumentarac o životu izbeglica na svom putu ka novom životu. Kaže da za vreme provedeno u Srbiji ima puno srpskih prijatelja, i zna puno srpskih reči, utoliko više jer dobro govori ruski jezik.

fotoistok fotozapad kolonija 27

Dok su migranti znamenitosti Niša upoznali po prvi put, oni koji ovde žive shvatili su da svoj grad sasvim drugačije mogu prikazati kroz objektiv.

“Definitivno je ispalo bolje nego što sam zamišljao, razbio sam i neke predrasude, ceo događaj je lepo ispao sve je super, dosta smo naučili o fotografiji, kadriranju”, priča Ilija Grujić.

fotoistok fotozapad kolonija 46

Mohamad je došao iz Egipta, gde je nekada radio kao nastavnik geografije. Do sada se nije bavio fotografijom, ali će nova znanja pokušati da tokom boravka u Centru za migrante prenese i sinu.

“Sve u Srbiji je jako lepo, veoma lepa mesta i ljudi. Ja predajem geografiju i nisam se bavio mnogo fotografijom i slikanjem, ali moj sin to voli i njemu ću ispricati sve vezano za ovu koloniju i iskustva, on će to bas voleti da čuje”.

Kako napraviti najbolju fotografiju, polaznike su obučavali fotografi MIC-a, a tokom radionica pridružile su im se i kolege iz drugih medija. Iako kroz različite projekte sa migrantima rade već nekoliko godina, organizatori ne kriju da je baš ovaj projekat prevazišao i njihova očekivanja. Navode da je postojao strah da će biti teško da zainteresuju ljude koji su već godinama zarobljeni u Srbiji.

“Nama je bilo najlepše to što su svi bili otvorenog srca, raspoloženi i za rad i za druženje, i za sve što se dešavalo i radilo na koloniji, što su se združili još prvog dana, što su svi bili zainteresovani, nismo morali ništa da ih molimo. Zaista odlična grupa mladih ljudi. I nama je bilo više od onog što smo zamišljali, i veoma smo zadovoljni što smo mladićima iz prihvatnog centra ovim gestom obogatili vreme koje provode ovde u Srbiji, a studentima pružili praksu i nova znanja”– kaže Jelena Đukić Pejić, urednica MIC-a.

fotoistok fotozapad kolonija 87

Foto kolonija “Foto Istok = Foto Zapad” uspešno je završena, a najbolje fotografije učesnika biće izložene na istoimenoj foto izložbi u okviru projekta MICa. Fotografije će biti izložene na otvorenom u Fabrici umetnika u utorak od 13h, a posetioci će moći da je vide i narednih nekoliko dana.

Tekst i foto: MIC

Projekat „Foto istok – Foto zapad“ realizuje Medijski istraživački centar u sklopu projekta  „Regionalna podrška upravljanju migracijama uz zaštitu prava migranata na Zapadnom Balkanu i Turskoj“, faza 2, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u okviru javnog poziva za podnošenje predloga projekata za dodelu bespovratnih sredstava (Drugi krug) IPAII-2021-1, uz finansijsku podršku Evropske unije. Sadržaj je isključiva odgovornost Medijskog istraživačkog centra i ne odražava stavove Evropske unije i Međunarodne organizacije za migracije.

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim