“Neke fotografije su nas oduvale”

oktobar 27 2021

Nakon pet punih dana foto kolonije “Foto Istok = Foto Zapad” u kojoj su se studenti iz Niša i migranti iz Preševa družili i fotografisali Niš i okolinu, organizovana  je zajednička istoimena izložba fotografija sa najboljim radovima učesnika.

U lepoj prirodi, kraj reke u Kampu Fabrike umetnika, izloženo je 89 najboljih fotografija učesnika.

Izlozba fotoistok fotozapad 4

Polaznici ne kriju oduševljenje, lepo su se družili, upoznali grad na drugačiji način, naučili mnogo o fotografiji. Za učesnike migrantskog centra ovo je bila jedinstvena prilika da se bar na nekoliko dana kako kažu, opet osete živim i kao kod kuće.

“Nisam ni znao da imam dara za fotografiju, i veoma sam srećan što su nam preneli svoja iskustva. Sada imam i nove prijatelje, imam kome da čestitam Novu godinu. Posle toliko vremena se osećam kao kod kuće”, kaže Mažed iz Sirije.

Studentkinja novinarstva Andrijana Adamović ističe da joj je dragoceno iskustvo koje je stekla družeći se sa ljudima iz druge kulture, ali i ono o fotografisanju.

Izlozba fotoistok fotozapad 5

“Ja sam oduševljena. Dodali smo se na mrežama, volela bih da se opet vidimo i popijemo kafu”, naglasila je  Andrijana.

Kako navode organizatori, za samo pet dana svakodnevne prakse sa mentorima, polaznici su naučili mnogo  što se može videti i na izloženim fotografijama.

Izlozba fotoistok fotozapad 3

“Sve ono sto smo zamišljali da postignemo projektom, uspeli smo i više od toga. Kada je reč o fotografiji, otkrili smo da smo imali zadovoljstvo da radimo sa izuzetno talentovanim ljudima, nekim fotografijama smo bili oduvani, a nekima od učesnika smo rekli “ti moraš da budes fotograf!” Kada je reč o inkluziji, svi učesnici su se tako brzo sprijateljili, izbrisane su sve granice i pred našim očima su stvorena nova prijateljstva – kaže koordinatorka projekta Jelena Đukić Pejić koja dodaje da su i studenti i migranti ovim intenzivnim radom kako da naprave pravu fotografiju koja na pravi način da prenese informacije.

Posetioci su na izložbi koja je održana na otvorenom, u Kampu Fabrike umetnika, mogli da vide 89 fotografija koje su prema rečima mentora i organizatora mogle da budu na bilo kojoj izložbi profesionalnih fotografa. Osim fotografija, MIC planira štampanje i kataloga, a svi učesnici foto kolonije “Foto Istok = Foto Zapad” dobiće na poklon katalog sa svojim najboljim fotografijama.

MIC

Projekat „Foto istok – Foto zapad“ realizuje Medijski istraživački centar u sklopu projekta  „Regionalna podrška upravljanju migracijama uz zaštitu prava migranata na Zapadnom Balkanu i Turskoj“, faza 2, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u okviru javnog poziva za podnošenje predloga projekata za dodelu bespovratnih sredstava (Drugi krug) IPAII-2021-1, uz finansijsku podršku Evropske unije. Sadržaj je isključiva odgovornost Medijskog istraživačkog centra i ne odražava stavove Evropske unije i Međunarodne organizacije za migracije.

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim