Sprečen ulazak više od hiljadu migranta

avgust 06 2016

Od 22. jula kada je počelo angažovanje zajedničkih snaga vojske i policije na obezbeđenju državne granice prema Bugarskoj i Makedoniji, 1.021 migrant odustao je od ilegalnog prelaska na teritoriju Srbije.

U prihvatni centar u Preševu sprovedeno 236 migranata koji su zatečeni u toku akcije hvatanja krijumčara ljudi ili su samostalno prešli državnu granicu, dodaje se u saopštenju.vojska4

"Zbog krijumčarenja ljudi, u više akcija zajedničkih snaga, privedeno je osam osoba. Svi krijumčari su uhvaćeni u akciji ilegalnog prevoženja migranata u grupama, u kojima je bilo i do 50 osoba. U najvećem broju slučajeva migranti su prevoženi neregistrovanim vozilima. Krijumčari su najčešće osobe iz okoline Beograda i centralnog dela Srbije koji su povezani sa lokalnim kriminalnim strukturama u prigraničnom području", navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.

"Zbog krijumčarenja ljudi, u više akcija zajedničkih snaga, privedeno je osam osoba. Svi krijumčari su uhvaćeni u akciji ilegalnog prevoženja migranata u grupama, u kojima je bilo i do 50 osoba. U najvećem broju slučajeva migranti su prevoženi neregistrovanim vozilima. Krijumčari su najčešće osobe iz okoline Beograda i centralnog dela Srbije koji su povezani sa lokalnim kriminalnim strukturama u prigraničnom području", navedeno je u saopštenju.vojska3

Dodaje se i da oni dolaze na "pogodna mesta" uz granicu sa Bugarskom i Makedonijom i preuzimaju migrante u nameri da ih prevezu do Beograda i dalje.

"Među krijumčarima, dvema osobama izrečena je mera pritvora do 30 dana, četvorica su puštena da se brane sa slobode, a dve osobe su bile maloletne i protiv njih je podneta prekršajna prijava za ilegalni prelazak državne granice", navedeno je u saopštenju. Dodaje se da je najveći broj pokušaja ilegalnog ulaska u Srbiju iz pravca Makedonije, u širem rejonu Miratovačkog polja.

Kako se navodi, primenom različitih varijanti obezbeđenja državne granice, patrolama duž granične linije, zasedama, izviđanjem sa zemlje i iz vazduha, upotrebom termovizijskih kamera i drugih sredstava i dubinskom kontrolom putnih saobraćajnica znatno je smanjen broj pokušaja ilegalnih prelazaka u odnosu na period pre angažovanja zajedničkih snaga.

Mešovite snage, pod komandom general-majora Želimira Glišovića, obezbeđuju 457 kilometara državne granice prema Bugarskoj i Makedoniji, a opremljene su mobilnim i stacionarnim termovizijskim sistemima, optoelektronskim sredstvima za dnevno i noćno osmatranje, četvorotočkašima za patroliranje po teško pristupačnim područjima.

Snagama su na raspolaganju i četiri helikoptera za vazdušno patroliranje i izviđanje granice, po dva iz Vojske Srbije i MUP-a.

Fotografije Sasa Djordjevic

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim