Brnabić: Potrebno stvoriti evropski sistem digitalne identifikacije migranata Foto: S. Djordjević

Brnabić: Potrebno stvoriti evropski sistem digitalne identifikacije migranata

oktobar 01 2017

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u Milanu da je potrebno stvoriti zajednički evropski sistem digitalne identifikacije migranata i formirati bazu podataka koja bi migrantima omogućila da odlaze u one zemlje u kojima na tržištu rada postoji stvarna potreba za njihovim kvalifikacijama.

Brnabić je na Svetskom ekonomskom forumu "Novi koncept za Evropu" u Milanu rekla da pitanje migracija i kontrole granica predstavlja najveću brigu za 45 odsto Evropljana, a da 69 odsto gradjana Evrope želi formulisanje zajedničke evropske politike prema migracijama, koju bi sve države poštovale.

Srpska premijerka je navela da su za postizanje integracije migranata u evropska tržišta rada i stvaranje inkluzivnog društva, identifikovane četiri ključne oblasti na kojima treba raditi, a da se prva od njih odnosi na poboljšanje uslova u zemljama porekla migranata kako bi se smanjio njihov priliv."Evropa investira mnogo novca u poboljšanje stanja u tim zemljama. EU i njene članice investirale su u 2016. godini 75,5 milijardi evra razvojne pomoći.

Kako to nije dalo rezultate, potrebno je da ponovo promislimo o razvojnoj pomoći, u saradnji s javno-privatnim partnerstvima, kako bi se unapredili uslovi u zemljama iz kojih dolaze migranti", rekla je Brnabić.

Druga oblast na kojoj treba raditi jeste unapredjivanje upravljanja izbeglicama, ekonomskim i visokokvalifikovanim migrantima, navela je premijerka Srbije.Ona je rekla da je potrebno raditi na stvaranju centara za procesuiranje zahteva migranata van Evrope kako bi se obezbedio njihov legalni ulazak, zatim, zajedničkog evropskog sistema digitalne identifikacije migranata, kao i formiranju panevropske baze podataka na osnovu koje bi stranci znali u kojim zemljama postoji konkretna potreba tržišta rada za njihovim kvalifikacijama.

"Postoji velika potreba u Evropi za radnom snagom, i visokokvalifikovanom i nekvalifikovanom, i za sada priliv migranata nije uskladjen s nedostacima radne snage", navela je Brnabić.

Ona je rekla da se treća oblast odnosi na stvaranje baze podataka o nivoima poznavanja jezika i programima za jezičku obuku migranata, kako bi se poboljšao kapacitet Evrope za integraciju migranata, u čemu Evropa takodje nije bila uspešna.

Prema njenim rečima potrebno je promeniti i narativ koji postoji o migrantima i istaći "pozitivne strane migracije, kako bi ona mogla da se upotrebi kao motor za ekonomski i kulturni razvoj".Srbija je danas predsedavala radnom grupom za migracije i granice u okviru Svetskog ekonomskog foruma "Novi koncept za Evropu" u Milanu, na kojoj su razmatrane mogućnosti formulisanja zajedničke evropske politike migracija i poboljšanja javne slike o migrantima.

Izvor: Beta

Povezani članci

  • Oružani sukob na Kosovu

    Prema saznanjima DW, naoružani Srbi koji su ubijeni ili uhapšeni nakon sukoba sa kosovskom policijom – odreda su lokalci. I to izgleda van kontrole Beograda. Srbija sada gubi prednost koju joj je Kurti davao.

  • Afrička svinjska kuga u Srbiji

    Još od 2019. godine afrička svinjska kuga došla je do srpskih uzgajivača svinja. Kako lek, ni vakcina ne postoje, svinje moraju na eutanaziju.

  • Puls Evrope se nastavlja

    Novinari koji žele da se oprobaju u terenskom radu u nekoj od država Evrope, i ove godine mogu da se prijave za učešće u projektu "Puls Evrope - medijske posete EU". Projekat će trajati tokom 2023. i u prvih pet meseci 2024. godine. 

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim