U CZKD predstava o odnosu gradjana Srbije prema izbeglicama beta.rs

U CZKD predstava o odnosu gradjana Srbije prema izbeglicama

novembar 23 2017

U Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u petak i subotu biće izvedena predstava "The Game" (Igra) koja se bavi aktuelnom izbegličkom krizom i pokušava da osvetli odnos gradjana prema izbeglicama koje, bežeći od rata, prolaze kroz Srbiju.

Šestoro mladih koji žive u istom beogradskom naselju, kreće u kafić kako bi pratili finale Evropskog prvenstva u košarci, i u parku, slučajno, nailaze na sukob policije i izbeglica.

Dramski komad pokazuje kako porodično okruženje, društvo, predrasude, pa i razni mediji, utiču na svest mladih i formiraju njihovo mišljenje o izbeglicama i njihovoj situaciji, a da sa tim ljudima nisu imali nikakav direktan kontakt. To neznanje izvor je mnogih nesporazuma i sukoba medju njima.

CZKD  je naveo da je predstava rezultat procesa koji se sastojao od predavanja, diskusija o izbegličkoj krizi, dramskog istraživanja te teme, kao i razgovora i zajedničkih aktivnosti sa izbeglicama koje borave u nekim od prihvatnih centara u Srbiji.

Za potrebe predstave intervjuisane su izbeglice koje su prošle kroz Srbiju.Reditelj predstave je Filip Čolović, a autor teksta  Marko Popović.

U predstavi igraju Aleksandra Andjelković, Donatella Holland, Eldar Zubčević, Danijela Radonjić, Relja Janković, Uros Savić Kain.Ulaz je slobodan, ali je rezervacija karata (Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.) obavezna zbog ograničenog broja mesta za sedenje.

Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Stavovi izneti na ovoj web stranici ne izražavaju nužno stavove Evropske unije

Povezani članci

  • Migranti zaglavljeni, problemi se množe

    Vesti iz Srbije sve češće govore o sukobima krijumčara ili problemima koje prave migranti. No, podaci kažu da migranti češće sami bivaju žrtve. Naša reporterka obišla je Pirot gde su nedavno migranti optuženi za napad.

  • BiH – „zona za proterivanje“ Evropske unije

    U izbegličkom kampu Lipa kod Bihaća nastaje jedna vrsta pritvora za izgon kojeg finansira Evropska unija. Nevladin sektor strahuje da bi to mogao da postane pravi pritvor na spoljnoj granici EU.

  • Mladići umornog izgleda na granici Srbije i Mađarske

    Hiljade izbeglica na mađarsko-srpskoj granici, čak i deca su prepuštena na milost i nemilost krijumčarima ljudi i graničarima, piše „Frankfurter rundšau“. U vezi s tim, nemački list bavi se i selektivnošću empatije.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim