U istom odeljenju đaci prvaci iz Avganistana i Bele Palanke Foto: S. Djordjević

U istom odeljenju đaci prvaci iz Avganistana i Bele Palanke

januar 02 2018

Osnovna škola "Ljupče Španac" u Beloj Palanci u oktobru je dobila nove đake jer su tada na nastavu počela da dolaze deca iz Prihvatnog centra za migrante u selu Divljana.

Uz pomoć nastavnika, ali i vršnjaka, 18 dece iz Afganistana i njih 5 iz Iraka, navikava se na školski sistem zemlje čiji jezik i kulturu tek upoznaju.

U odeljenje I/1 idu devojčica Satare i dečaci Abuzer i Rajan, svo troje iz Afganistana.

migranti skola belapalanka 2

To što sa vršnjacima ne govore isti jezik ne smeta da se druže i, kad zatreba, podele pribor i užinu.

Satare se predstavila kao Marija.

migranti skola belapalanka 3

"Ja se zovem Marija", rekla je Satare na srpskom jeziku, pa zatim nastavila na engleskom: "Ovde u školi pišem i učim... i mnogo mi je lepo ovde".

Pokazala je da, osim arapskog alfabeta, ume da piše i latinicu i ćirilicu. Voli i da boji, ali pošto bojice nije ponela sa sobom, pozajmila ih joj je Iva koja sedi u klupi ispred nje.

Direktorka škole Danijela Ćirić priznaje da je bilo bojazni kako će se novi đaci uklopiti. "Ispalo je sve tako lepo i tako spontano i deca naša su lepo prihvatila decu iz centra, a deca iz centra su se lepo uklopila sa našom decom, vidim da se druže i sarađuju", priča direktorka.

migranti skola belapalanka 7

Nastavnici kažu da su omiljeni predmeti novih đaka fizičko vaspitanje, likovna kultura, engleski i srpski jezik. Na časovima drugih predmeda im je teže da shvate o čemu se govori, pa im nastavnici najbitnije delove lekcija prevode na engleski.

"Mi se trudimo, koliko god je to u našoj moći, da im izađemo u susret, da im olakšamo svaki dan. Trudimo se da prilagodimo programe, zbog jezika i uzrasta", priča direktorka.

Nakon što svakog radnog dana na nastavi provedu tri školska časa, đake prevoze nazad u Divljanu, u jedan od 18 prihvatnih, azilnih i tranzitnih centara za migrante i izbeglice u Srbiji.

migranti skola belapalanka 5

Prema podacima UNHCR-a, u Srbiji se nalazi oko 4.500 migranata, odnosno izbeglica, od čega je oko 4.200 njih smešteno u centre. Kako navode predstavnici nevladinih organizacija, Srbija nije mesto na kom žele da ostanu, već samo tranzit - stanica na kojoj su se neželjeno našli na putu do zapadne Evrope.

Kako naglašavaju u školi u Beloj Palanci, njihova vrata će ostati otvorena za decu smeštenu u Divljani sve dok tamo borave. Od septembra je u škole u Srbiji pošlo oko 1.000 dece migranata školskog uzrasta. 

Piše: Sanja Janačković    AA

Video: Saša Đorđević

Povezani članci

  • Šta je presudilo na izborima u Nišu?

    Posle lokalnih izbora u Srbiji, sve je uglavnom isto. Ali ne i za Nišlije. Kako to da je opozicija najveći uspeh postigla u tom gradu? Koji su faktori na to uticali?

  • Majstori iz Srbije - Ima li još ko da ode?

    Od 01. juna Nemačka zapošljava iz zemalja Zapadnog Balkana i do 50.000 radnika godišnje - duplo više nego do sada. Istražujemo da li će neki majstor ostati i u Srbiji?

  • Lokalni izbori u Nišu – nikad mirnija kampanja

    Za lokalne izbore u Nišu koji se održavaju 2. juna proglašeno je 11 izbornih lista. Većina se zove slično. Čak sedam njih u svom nazivu ima reč „Niš“, dve imenicu „snaga“, a jedna ima i reč „Rusija“ i reč „Niš“.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim