Deca iz Srbije, Avganistana i Iraka zajedno igrala i pevala u Beloj Palanci Foto: S. Djordjević

Deca iz Srbije, Avganistana i Iraka zajedno igrala i pevala u Beloj Palanci

mart 13 2018

Nacionalni ples iz avganistana "Astan", igre iz Mačve i Knjaževca  samo su deo onog čime su se deca iz prihvatnog centra za migrante "Divljana" kraj Bele Palanke i njihovi vršnjaci iz kulturno-umetničkog društva iz tog mesta predstavila danas publici u  belopalanačkoj Ustanovi kulture "Remezijana".

Nastupi najmladjih igrača i pevača obučenih u nacionalne narodne nošnje propraćeni su burnim aplauzima domaćina a posebno migranata kojima je ovo bila jedinstvena prilika da, makar na sat, dva, uživaju u svojim igrama i pesmama.

Priredba migranti Belapalanka 02

Simpatije su posebno pobrali najmladji učesnici programa, deca iz Iraka i Avganistana, koja su pevala dečije pesmice na srpskom, engleskom i persijskom, kao i devojka iz Avganistana koja je sa suzama u očima otpevala poznatu pesmu iz svoje zemlje.

Priredba migranti Belapalanka 18

Posetioci današnje manifestacije mogli su da pogledaju i izložbu ručnih radova i narodne nošnje koju su pripremile žene iz prhvatnog centra "Divljana".

Priredba migranti Belapalanka 04

Kulturna manifestacija u Beloj Palanci, prema rečima predstavnika Medjunarodne organizacije za migracije (IOM), organizovana je pod nazivom "Tradicija Srbije, Iraka i Avganistana, kroz ples i kreativnost", a u okviru podrške Evropske unije u upravljanju migracijama u Srbiji.

 "Današnji dogadjaj zapravo predstavlja mogućnost da se lokalno stanovništvo u Beloj Palanci i migrantska populacija bolje upoznaju i da jedni drugima približe svoju kulturu i tradiciju", izjavila je službenik za odnose sa javnošću IOM Radmila Borozan.

Priredba migranti Belapalanka 21

Prema njenim rečima, manifestacija je bila prilika da se podigne nivo razumevanja za probleme migranata i izbeglica.

Priredba migranti Belapalanka 17

Šerifa Jusufi iz Avganistana koja je bila uljučena u izradu narodnih nošnji izjavila je da je današnja priredba omogućila njenim zemljacima  da predstave svoju zemlju Srbiji, ali takodje da nešto nauče o srpskoj kulturi.

Priredba migranti Belapalanka 09

"Stanari centra u Divljani imaju cilj evropske zemmlje, ali "dok su zaglavljeni ovde" žele da predstave sebe domaćinima, ali da istovremeno uče o njima. Uz pomoć  humanitarnih organizacija, našli smo materijale i napravili nošnju za našu decu da bismo ih usrećili. Za dizajn smo pomoć potražili na internetu. Zahvalni smo domaćinima iz Srbije što su nam omogućilli da se predstavimo na ovaj način", kazala je Jusufi i dodala da su sva deca i odrasli danas uživali u igri i plesu.

Priredba migranti Belapalanka 05

Regionalni koordinator za jugoistočnu Srbiju Komesarijata za izbeglice i migracije Slobodan Savović podsetio je da u tri prihvatna centra u "Divljani" kraj Bele Palanke, Pirotu i Dimitrovgradu boravi trenutno 350 migranata.

Priredba migranti Belapalanka 10

"Medju njima je puno dece. Samo u "Divljani" od 87 migranata, 43-oje su deca, a videli ste na priredbi da su deca svuda ista", izjavio je Savović.

On je rekao da se u poslednje vreme migranti duže zadržavaju u našoj zemlji, tako da u svim centrima Komesarijat ima akcije koje imaju za cilj uključivanje migranata u nazovimo, normalan život.

Priredba migranti Belapalanka 16

"Septembra su deca krenula u škole i organizujemo akcije sa školama i NVO sektorom", rekao je Savović.

U organizaciju današnje manifestacije bila je uključena i Ustanova kulture "Remezijana" iz Bele Palanke i  fondacija SOS dečija sela Srbije.

Piše: B.Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

disclaimer KIRS 2

Povezani članci

  • Migranti zaglavljeni, problemi se množe

    Vesti iz Srbije sve češće govore o sukobima krijumčara ili problemima koje prave migranti. No, podaci kažu da migranti češće sami bivaju žrtve. Naša reporterka obišla je Pirot gde su nedavno migranti optuženi za napad.

  • BiH – „zona za proterivanje“ Evropske unije

    U izbegličkom kampu Lipa kod Bihaća nastaje jedna vrsta pritvora za izgon kojeg finansira Evropska unija. Nevladin sektor strahuje da bi to mogao da postane pravi pritvor na spoljnoj granici EU.

  • Mladići umornog izgleda na granici Srbije i Mađarske

    Hiljade izbeglica na mađarsko-srpskoj granici, čak i deca su prepuštena na milost i nemilost krijumčarima ljudi i graničarima, piše „Frankfurter rundšau“. U vezi s tim, nemački list bavi se i selektivnošću empatije.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim