Muzika kao univerzalni jezik Foto: S. Djordjević

Muzika kao univerzalni jezik

maj 06 2018

Mladi migranti iz Preševa i Pirota, rame uz rame sa jednim od najpoznatijih bubnjara Dragoljubom Đuričićem komponovali su muziku i svirali bubnjeva na perkusionističkim radionicama organizovanim u ovim Centrima.

Da ima sluha i talenta za ritam i bubnjeve otkrila je dvadesetdvogodišnja Melika Taherzade iz Irana koja u Preševu boravi već dva meseca. Prvi put je uzela palice u ruke i kako kaže, odlično se zabavila.

Perkusionisticka radionica zamigrante 03

"Ovo mi je najbolje iskustvo u ovom kampu do sada. Izbacila sam svu svoju negativnu energiju. Bilo je zabavno za sve nas. Radionica je bila savršena", zadovoljna je Melika.

Perkusionisticka radionica zamigrante 09

Pored Melike, u Preševu je u perkusionističkim radionicama učestvovalo još 25 migranata iz ovog Centra, ali radionice su bile otvorene i za zainteresovane mlade Preševljane. U Pirotu su takođe rado učestvovali mladi, ali su veliku zainteresovanost pokazali i najmlađi. Svako je dobio svoj bubanj i uz uputstva iskusnog bubnjara osetio energiju i moć ovog instrumenta, važnost zajedništva, ali i dobar provod.

Iako često barijera, jezik Avganistanaca, Iračana, Pakistanaca, Indijaca i mnogih drugih smeštenih u ovom Centru igrao u odnosu na jezik ritma je sporednu ulogu.

Uz mnogo smeha i energije koju je uneo u svakodnevicu izbeglica, poznati bubnjar Dragoljub Đuričić kaže da mu je upravo to i bio cilj, da im promeni jedan dan.

"Danas sam upoznao ljude različitih sudbina, pokušao da uđem u njihovu psihu i jednostavno sam želeo da im svojom energijom jedan dan učinim drugačijim, da drugačije misle, da im ostane u sećanju i da im da novu veru. Jer bubanj je život, ritam je život", kaže Đuričić.

Perkusionisticka radionica zamigrante 04

"Ne učim ja njih da sviraju bubnjeve, niko od njih možda neće biti bubnjar, to uopšte nije poenta, ali je poenta da ih jedanput u životu sretne nešto što nikad pre u životu nisu bili", dodaje on.

 

Perkusionisticka radionica zamigrante 05

Tokom radionica koje su trajale gotovo šest sati nastala je cela kompozicija - od takta ritam, muzika, uigrana koreografija. Migranti kažu da im je to potpuno promenilo svakodnevni život i ulepšalo boravak u Srbiji, gde je svaki dan počeo da im liči na ostale.

Ovo je samo jedna od radionica koja je organizovana u ovim Centrima, Preševu i Pirotu u sklopu Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji. Regionalni koordinator Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije Slobodan Savović kaže da su ovakve radionice uvek dobrodošle.

Perkusionisticka radionica zamigrante 08

“Svaka organizacija je dobro došla u bilo koji Centar za migrante kako bismo pomogli migrantima da se lepše osećaju u Srbiji”, objašnjava Savović.

U 18 migrantskih centara u Srbiji trenutno boravi oko 3.200 hiljade izbeglica, dok je još oko 300 njih na otvorenom, na putu ka Hrvatskoj, Bosni i Mađarskoj.

Tekst: Jelena Đukić Pejić

Foto: Saša Đorđević

Povezani članci

  • Migranti zaglavljeni, problemi se množe

    Vesti iz Srbije sve češće govore o sukobima krijumčara ili problemima koje prave migranti. No, podaci kažu da migranti češće sami bivaju žrtve. Naša reporterka obišla je Pirot gde su nedavno migranti optuženi za napad.

  • BiH – „zona za proterivanje“ Evropske unije

    U izbegličkom kampu Lipa kod Bihaća nastaje jedna vrsta pritvora za izgon kojeg finansira Evropska unija. Nevladin sektor strahuje da bi to mogao da postane pravi pritvor na spoljnoj granici EU.

  • Albanci na jugu Srbije – taoci nerešenih odnosa Beograda i Prištine

    Stanovnici Preševske doline imaju svoju definiciju života pod tenzijom. Dok političari podgrevaju netrpeljivost, obični ljudi pokušavaju da žive što normalnije živote. MIC vam donosi priču o stvarnoj slici života Albanaca na jugu Srbije.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim