Migranti u “Divljani” obeležili Ramazanski bajram Foto: S. Djordjević

Migranti u “Divljani” obeležili Ramazanski bajram

jun 15 2018

Porodice iz Avganistana, smeštene u Prihvatnom centru za migrante u Divljani kod Bele Palanke na jugu Srbije, u svom privremenom domu obeležili su Ramazanski bajram jedan od najvećih muslimanskih praznika.

Dvadesetoro stanara ovog centra su "u gostima" imali predstavnike Opštine Bela Palanka i nekoliko nevladinih organizacija koje im pomažu. Posle ručka, koji je na ideju Međunarodne organizacije za migracije (IOM) organizovao Komesarijat za izbeglice i migracije, najmlađi su zaigrali a predstavnici organizacija uručili su prigodne poklone porodicama smeštenim u “Divljani”

Migranti Divljana Ramazan

Šerifa Jusufi iz Avganistana u Divljani boravi već godinu i po dana, zahvaljuje svima što su njenoj porodici omogućili poštovanje posta i obeležavanje jako značajnog praznika.

Migranti Divljana Ramazanskibajram 7

"Poštovanje ramazanskog posta je ranije bilo problematično ovde. Uz pomoć IOM-a, države Srbije i Komeserijata sada je sve to olakšano. Ramazanski bajram je najveći praznik u Avganistanu", rekla je Šerifa i zahvalila svima koji su pomogli u organizaciji. 

Kao jedan od problema navodi to što, otkad je u Srbiji, nema posao, ali ističe da su organizacije pomogle da prebrodi krizu donacijom odeće i drugih potrebnih stvari.

Migranti Divljana Ramazanskibajram 5

Godinu i po dana u Srbiji je i Ahmed Besorzi iz Avganistana kome je taj vremenski period bio dovoljan da nauči srpski jezik, na kom se i predstavio. Kaže da ne zna koliko će još ostati ovde "zbog situacije na mađarskoj granici".

 

Migranti Divljana Ramazanskibajram 9

Prema rečima radnika Komesarijata Srboljuba Peovića, prevodioca za Farsi i arapski jezik, broj stanara u ovom prihvatnom centru je značajno smanjen jer su neki otišli u Bosnu i Hercegovinu, a neki se vratili u Grčku. Sredinom marta u ovom centru bilo ih je 87.

 "Zadnjih meseci migranti masovno prelaze u Bosnu, nismo sigurni koji su razlozi, ali veliki broj migranata iz Srbije je prešao i zasada tamo još ostaju. Šta će dalje biti niko ne zna, ali to je situacija", kaže Peović.

Migranti Divljana Ramazanskibajram 3

Migrantima u centru u Divljani pomaže i Opština Bela Palanka. Prema rečima pomoćnika predsednika Opštine Dejan Vidanovića, deca osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta pohađaju nastavu i svi migranti imaju pravo na lečenje u Domu zdravlja. 

Migranti Divljana Ramazan 9

 Prema izveštaju UNHCR-a od 10. juna, u Srbiji se nalazi oko 2.800 migranata. Oko 2.500 njih smešteno je u nekom od 18 državnih centara za njihov prihvat, oko 150 se nalazi na otvorenom u Beogradu, a oko stotinu njih "kampuje" u blizini granica sa Mađarskom i Hrvatskom.

Ovaj izveštaj pokazuje i da je u junu zabeležen veći broj ilegalnih napuštanja Srbije, i to uglavnom preko granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Piše: B. Ljubisavljević

Foto i video: Saša Đorđević

TEMPLEJT na srpskom800

Povezani članci

  • Izrabljivanje radnika u Srbiji: Žalite se Nemcima

    Jedna žena pada s nogu u Lidlu na jugu Srbije. Druga u fabrici nemačkog Leonija. Kad se požale, kažu, trpe odmazdu. Ali, Nemačka ima zakon prema kojem ove žene mogu da se požale u samoj Nemačkoj.

  • Rane ne zaceljuju, a život ide dalje

    Početak proleća među građanima Srbije budi posebne emocije, dani su sve lepši, a ljudi ipak tužni. Na 25. godišnjicu od početka bombardovanja Jugoslavije, razgovaramo sa ljudima iz Niša i Aleksinca.

  • U Srbiji ništa novo: Nastavlja se neobuzdana vlast SNS

    Srpska napredna stranka ostvarila je bitnu pobedu premda u nefer borbi, ocenjuju sagovornici DW. Ali, mišljenja se razilaze na pitanju da li je opozicija doživela fijasko. Iznenađenje je uspeh Branimira Nestorovića.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim