Migranti iz prihvatnih centara u Vranju, Preševu I Bujanovcu obišli Prohor Pčinjski Foto: S. Djordjević

Migranti iz prihvatnih centara u Vranju, Preševu I Bujanovcu obišli Prohor Pčinjski

avgust 10 2018

Deca migranti i njihovi roditelji privremeno smešteni u prihvatnim centrima u Vranju, Preševu i Bujanovcu posetili su danas manastir Sveti Prohor Pčinjski  i obišli letnjikovac i staru vodenicu na obroncima planine Kozjak.

Ivana Ćurko Anić iz Komesarijata za izbeglice i migracije  je istakla da je izlet jedinstvena prilika da se deca i roditelji upoznaju sa istorijskim, kulturnim i duhovnim nasledjem Srbije.

Ona je kazala da je to za njih i prilika da provedu jedan dan drugačiji od uobičajene svakodnevnice u prihvatnim centrima.

Migranti Prohor Pcinjski 16

"Ovaj vid podrške migrantima znači mnogo, pogotovo uzimajuću u obzir da neki od njih u Srbiji borave već više od godinu dana", izjavila Ivana Ćurko Anić.

Ona je dodala  da Komesarijat za izbeglice i migracije podržava ovakve aktivnosti jer osim što omogućuju migrantima da se upoznaju sa nasledjem i lepotama naše zemlje, omogućuju razmenu različitih kultura. 

Migranti Prohor Pcinjski 19

Deca iz Avganistana, Irana i Iraka rekla su da im se izlet veoma dopao.

"Volim da idem u manastir da vidim šta tamo ima, a volim i što smo došli ovde da se igramo i pecamo u reci Pčinji", rekao je jedan od dečaka iz Avganistana.

Njegova majka kazala je da već tri godine sa decom živi u prihvatnim centrima za migrante - godinu dana živela je u Grčkoj, godinu dana u Vranju i jednu godinu u Preševu.

Migranti Prohor Pcinjski 09

"Srećna sam ovde, ljudi su dobri, izlet je lep. Nisam ranije imala priliku da idem na izlet", izjavila je ona.

Migranti Prohor Pcinjski 13

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije, u 18 prihvatnih centara i centara za azil u našoj zemlji, trenutno je smešteno 3.100 migranata.

Piše: Biljana Ljubisavljević

Foto: Saša Đorđević

Povezani članci

  • Šta je presudilo na izborima u Nišu?

    Posle lokalnih izbora u Srbiji, sve je uglavnom isto. Ali ne i za Nišlije. Kako to da je opozicija najveći uspeh postigla u tom gradu? Koji su faktori na to uticali?

  • Majstori iz Srbije - Ima li još ko da ode?

    Od 01. juna Nemačka zapošljava iz zemalja Zapadnog Balkana i do 50.000 radnika godišnje - duplo više nego do sada. Istražujemo da li će neki majstor ostati i u Srbiji?

  • Lokalni izbori u Nišu – nikad mirnija kampanja

    Za lokalne izbore u Nišu koji se održavaju 2. juna proglašeno je 11 izbornih lista. Većina se zove slično. Čak sedam njih u svom nazivu ima reč „Niš“, dve imenicu „snaga“, a jedna ima i reč „Rusija“ i reč „Niš“.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim