Oko 20.000 migranata prošlo kroz centre KIRS-a u 2018. godini

januar 01 2019

Oko 20.000 migranata prošlo je u 2018. kroz centre Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije (KIRS), a trenutno oko 4.100 migranata boravi u centrima širom zemlje dok njih par stotina svojevoljno boravi izvan centara.

Prema podacima KIRS-a, u centrima su najbrojniji migranti iz Avganistana, potom slede oni iz Irana, pa Pakistana, Iraka i Bangladeša.

Iz KIRS-a su dodali da 99 odsto migranata, koji trenutno borave u Srbiji, želi da nastavi put dalje ka nekoj od zemalja Zapadne Evrope.

U Komesarijatu ističu da je vreme zadržavanja migranata u centrima različito, jer neke porodice borave i više godina, dok se neke zadržavaju kratko i pokušavaju da odu iz Srbije na ilegalan način.

Kada je reč o obrazovanju migranata tokom boravka u Srbiji, u školskoj 2018/19. godini 341 migrant je krenuo u osnovne škole širom zemlje, njih 34 je upisano u predškolske ustanove, dok je 71 migrant upisan u srednje škole.

Migranti pohadjaju 34 škole, koje se nalaze u blizini centara koji su u Somboru, Subotici, Šidu, Kikindi, Adaševcu, Principovcu, Obrenovcu, Bogovodji, Banji Koviljači, Tutinu, Sjenici, Pirotu, Bosilegradu, Vranju i drugim gradovima.

Sva migrantska deca su vakcinisana i revakcinisana, rečeno je u KIRS-u.

Iz KIRS-a su naveli da u Srbiji radi ukupno 16 centara, pet za azil i 11 prihvatnih i da imaju smeštajni kapacitet od 6.000, kao i da je najveći donator Evropska unija.

Povezani članci

  • Šta je presudilo na izborima u Nišu?

    Posle lokalnih izbora u Srbiji, sve je uglavnom isto. Ali ne i za Nišlije. Kako to da je opozicija najveći uspeh postigla u tom gradu? Koji su faktori na to uticali?

  • Majstori iz Srbije - Ima li još ko da ode?

    Od 01. juna Nemačka zapošljava iz zemalja Zapadnog Balkana i do 50.000 radnika godišnje - duplo više nego do sada. Istražujemo da li će neki majstor ostati i u Srbiji?

  • Lokalni izbori u Nišu – nikad mirnija kampanja

    Za lokalne izbore u Nišu koji se održavaju 2. juna proglašeno je 11 izbornih lista. Većina se zove slično. Čak sedam njih u svom nazivu ima reč „Niš“, dve imenicu „snaga“, a jedna ima i reč „Rusija“ i reč „Niš“.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim