Kolašin: Obilježena godišnjica osnivanja NK Hajduk

februar 18 2018

Veče pod nazivom “Malo misto” u „maloj varoši” na kojoj je predstavljena i knjiga “Hajduk u sto i jednoj priči”, autora Maria Garbera iskrilo je od emocija i sjećanja na 107 godina splitskog sportskog kolektiva.

Hajduk, koji postoji od 13. februara 1911. godine i koga su na sportska boriišta poslali dalmatinski studenti po mnogo čemu je poseban. Osnovan je u Pragu a njegov dvanaesti igrač na terenu uvijek su bili navijači. Ta posebnost prepoznata je i u Crnoj Gori, a u Kolašinu splitski fudbaleri imali su dosta navijača. “Bile” boje kluba, nekom neobjašnjivom snagom fudbalske “bubamare” zavolio je i Dražen Drašković - dugogodišnji kolašinski sportski radnik i novinar. Neskrivenim emocijama podijelio je sa prisutnima, koji su ispunili salu hotela “Bjanka”, kako je zavolio “Hajduk”, podsjetio na nezaboravne uspjehe i na njegove fudbalske idole - igrače Hajduka, istovremeno sjećajući se prohujalih vremena kada nije bilo digitalne tehnologije i kompjuterskih igrica, već se slušao radio prenos utakmica. Nije bilo ni tablet računara, već se lopta šutirala u zid školske zgrade ili ogradu. I ljeti i zimi. Time je Drašković, koji je ponekad drhtavim glasom i sa suzama u očima, priznao da "Hajduk u nama obnavlja nas i sjećanja na drugačija vremena, ljubav i odanost”.

NK Hajduk Vis 1944

Željan Engelbreht - predstavnik navijača kluba koji je iz Splita došao da prisustvuje večeri govorio je o tradiciji kluba i “vjernim navjačima kojih ima širom Balkana. To je posebna snaga. Zbog toga je Hajduk veliki", istakao je Engelbreht.

Na ulogu koju sport ima u društvu, između ostalog osvrnuo se Zvonimir Deković - predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) i rekao da sport, kao i muzika, nema granica i da je sjećanje na 107 godina Hajduka u Kolašinu prilika za početak novih sportskih druženja.

Izlaganje mr Željka Rutovića, o splitskom fudbalskom klubu bio je svojevrsni „omaž kulturi i geografiji sjećanja na doba u kojima smo se na drugačiji način radovali, jedni drugim obraćali, za male i velike stvari, živjeli u vremenu kada se od života nije tražilo mnogo”, rekao je Rutović.

Na navijačke dane, dobre i loše rezultate Hajduka podsjetili su Srećko Medenica, prof. dr Mimo Drašković i Rajko Golubović, a moderator Dragan Mitov Đurović, na njemu prepoznatljiv način, podsjetio je prisutne na istorijske uspjehe kluba, na crnogorske fudbalere koji su branili boje kluba i one koji su vodili Hajduk od osnivanja i kasnije.

Večeri sjećanja na 107 godina Hajduka prisustvovala je i Marija Vučinović - potpredsjednica Vlade Crne Gore. Organizatori su bili Klub poštovalaca NK Hajduk, Hrvatsko nacionalno vijeće iz Tivta i Centar za kulturu iz Kolašina.

Foto i tekst: dr Mirko Jakovljević

http://www.espona.me/index.php/nvo/otv/4953-kolasin-obiljezena-godisnjica-osnivanja-nk-hajduk

001 a TEMPLEJT na srpskom

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim