Obilježava se Dan socijalne pravde

februar 20 2018

“Čvrsti temelji socijalne pravde nalaze se u: unaprjeđenju, implementaciji, a prije svega u poštovanju i razumijevanju osnovnih ljudskih prava, dostojanstvenom životu, poštovanju različitosti, ali i principa da smo svi jednaki i isti, zaštićeni od društvenih i ekonomskih uticaja, kao i u kreiranju politika unaprjeđenja sistema i usluga socijalne i dječje zaštite”, saopštili su tim povodom iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Ustavom Crne Gore, članom 1, propisano je da je Crna Gora država socijalne pravde.

“Vlada Crne Gore, u procesu preuzimanja neophodnih aktivnosti na poboljšanju socijalno – ekonomskog položaja građana, bilježi dobru dinamiku sprovođenja aktivnosti i strateškog planiranja, koje ima za cilj da se unaprijedi položaj građana u oblasti socijalne i dječje zaštite”, podsjetili su iz tog resora.

Socijalna i dječja zaštita, kako je navedeno, ima za cilj unaprjeđenje kvaliteta života i osnaživanje za samostalan i produktivan život pojedinca i porodice.

“Ministarstvo rada i socijalnog staranja kreiranjem politika unaprijeđuje socijalnu odgovornost i integrativni pristup koji omogućava podsticanje socijalne inkluzije, povećanje kvaliteta života i korišćenje kapaciteta svih ranjivih grupa za samostalan život”, naglašeno je iz Ministarstva.

Kako se dodaje, radi se i na stvaranju održivog, efikasnog i svima dostupnog sistema zaštite djece i mladih bez roditeljskog staranja, razvija hraniteljstvo kao oblik zaštite djeteta, koji će obezbijediti adekvatne uslove i stvaranju okruženje bez nasilja za srećnije djetinjstvo u Crnoj Gori, a licima koji su odabrali da im Crna Gora bude dom, rješavanjem egzistencijalnih pitanja, stvaraju se uslovu za njihovu potpunu integraciju u društvo.

“Crna Gora kao građanska, demokratska i država socijalne pravde koja stremi humanom i ekonomski stabilnom društvu, obezbjeđuje razvoj i kontinuitet kvalitetne socijalne i dječje zaštite, zasnovane na potrebama i najboljem interesu korisnika”, naveli su iz Ministarstva.

Tanja Radunović

001 a TEMPLEJT na srpskom

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim