Drug nije meta

mart 01 2018

Zadnja srijeda u februaru mjesecu je Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja – Dan ružičastih majica - poznatiji kao PINK SHIRT DAY.  Ideja je nastala u Kanadi u znak protesta na incident nasilja u školi koji se desio u Novoj Skotiji. Povod za nasilje je bio događaj kada su dva učenika prvog dana u školu došli u ružičastim majicama i time bili žrtve nasilja.

Upravo juče, u svečanoj sali JU Srednja medicinska škola „Dr Branko Zogović“ u Beranama, na inicijativu profesorica praktične nastave: Katarine Obadović, Sonje Barjaktarović, Jelisave Lutovac i Draženke Vukanić obilježen je ovaj dan pod sloganom „DRUG NIJE META“.   

Dvočasovna aktivnost koncipirana je tako da su u prvom dijelu programa učenici: Nikolija Jevrić, Dejan Marsenić, Marija Bojić, Selma i Belma Količ i Anica Smolović održali veoma inspirativna predavanja na temu vršnjačkog nasilja, gdje se svaki učenik bavio jednim njegovim segmentom. Govorili su o fizičkom, psihičkom, nasilju prema osobama sa invaliditetom, sajber nasilju, nasilju prema Romima i seksualnom nasilju. Kroz kratke filmove, obuhvaćene su, sve vrste vršnjačkog nasilja koje su imale podlogu istinitih priča nasilja u našim školama i školama u regionu.

IMG 3201

Dan ruzicastih majica 2U drugom dijelu programa, Danijela Došljak - pedagogica škole, održala je interaktivno predavanje o nasilju u školi. Ona je naglasila da su u većini slučajeva, ranijih godina, nasilnici bili dječaci, ali se, nažalost, u novije vrijeme sve češće među prekršiocima nalaze djevojčice. Istakla je koje su to moguće karakteristike djece koja su žrtve nasilja, kako kod drugova i drugarica prepoznati moguće znake koji bi ukazali da su ta djeca žrtve nasilja, koji model ponašanja ispoljavaju nasilnici, kako bi trebalo roditelji da reaguju u ovakvim situacijama, i sl. Posebno je stavila akcenat na to kako da se ponašaju učenici koji su svjedoci nasilja u datoj situaciji.

Prema riječima Došljak, učenici su tokom dva sata programa pokazali veliko interesovanje i znanje u vezi sa problemom vršnjačkog nasilja. "Učenici su dali veoma značajne ideje, pokazavši da su svjesni činjenice da je ovo veoma veliki problem, i da isti nije lako rješiv. Pokazali su da mogu da budu akteri koji će uticati da se nasilje u školama eliminiše ili, pak, svede na najmanju moguću mjeru" kazala je Došljak i dodala da je upečatljivo to što je većina učenika koji su učestvovali u aktivnostima istakla da bi prijavili eventualno nasilje bez ikakvog straha.

Tokom manifestacije je potekla i jedna interesantna ideja koja će odmah početi da se realizuje, a to je osnivanje onlajn SOS internet stranice, koja će se isključivo baviti problemom vršnjačkog nasilja, putem koje će učenici pokušati da skrenu pažnju svojim vršnjacima na ovaj, sve više, prisutan problem u našim školama, kao i da ovom aktivnošću daju mogućnost učenicima žrtavama nasilja da iskažu svoja osjećanja i prijave probleme.

Tokom aktivnosti, učenici su poručili: Faca si ako...; Ponašaću se prema drugima sa poštovanjem i uvažavanjem; Ne možete uzdići sebe tako što ćete vrijeđati druge; Budi drug budi COOL; Drugarstvo ne poznaje nasilje među vršnjacima; Vidim da je neko maltretiran učinit ću nešto da to spriječim; Neću pomagati drugima da vrši nasilje; Imaću hrabrosti da ne budem posmatrač.

Tekst i foto: Saša Radunović

001 a TEMPLEJT na srpskom

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim