Danas se obilježava Svjetski dan potrošača

mart 15 2018

 

Osnovna prava potrošača u Crnoj Gori su na alarmantno niskom nivou, ocijenili su predstavnici Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) i pozvali nadležne institucije da preduzmu hitne mjere kako bi se stalo na kraj tržišnim zloupotrebama trgovaca i monopolskih kompanija.

Iz te nevladine organizacije (NVO) je, povodom Svjetskog dana prava potrošača koji se danas obilježava, saopšteno da je to prilika za promociju temeljnih prava potrošača, sa permanentnim zahtjevom da se ta prava poštuju, štite i unaprijeđuju.

"Ovaj dan je ujedno i prilika da se iskaže protest protiv tržišnih zloupotreba i društvenih nepravdi kojim se krše prava potrošača, te kojima se potrošač uporno pokušava smjestiti u segment tržišnog objekta, a ne aktivnog, odgovornog i jedinog subjekta, korektora i regulatora tog tržišta", saopštili su iz CEZAP-a.

Podsjetimo, ta NVO je prije dvije godine formirala Mrežu za zaštitu potrošača među čijim osnivačima su i dvije sa sjevera države, beranske NVO: „OKSI“ i „Spona“.

Svjetski dan zaštite potrošača je prilika za zagovaranje i podsticanje globalne solidarnosti unutar međunarodnog pokreta organizacija koje se bave zaštitom prava potrošača. U tom duhu, CEZAP već dugo godina unazad obrađuje aktuelne teme interesantne za potrošače, na globalnom nivou.

"Međutim, ove godine, nažalost, smo mišljenja da su osnovna prava potrošača u Cnoj Gori na alarmantno niskom nivou i da detaljnjije bavljenje temom koju je predložila Potrošačka internacionala (IC) iz Londona - Izgradimo digitalni svijet kojem potrošači mogu vjerovati, nije u fokusu onoga na šta bi smo htjeli da skrenemo neophodnu pažnju javnosti i institucija koje se bave zaštitom prava potrošača", istakli su iz CEZAP-a.

Treba reći da je Zakon o zaštiti potrošača u Crnoj Gori izglasan 2014. godine i donio je neka poboljšanja u korist položaja potrošača, ali ima i dosta nedorečenosti i nije u potpunosti odgovorio na probleme sa kojima se susrijeći potrošači. Uprkos njegovom postojanju, pojedini trgovci i pružaoci usluga svakodnevno krše postojeće zakonske norme.

Podsjećanja radi, Svjetski dan zaštite potrošača prvi put je obilježen 15. marta 1983. godine i od tada je postao važan događaj za mobilizaciju potrošača i kreiranje politike zaštite potrošačkih prava.

Tanja Radunović

001 a TEMPLEJT na srpskom

 

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim