Okrugli sto na temu: „Treba li nam lokalna TV? Kakva ona treba da bude?“

april 07 2018

Mediji organizacija civilnog sektora su neophodni i, ako bi zaživjeli, predstavljali bi hit u Crnoj Gori i na prostoru bivše SFRJ ocijenjeno je na juče održanom okruglom stolu u Bijelom Polju, koji je organizovala NVO „Spona“ iz Berana.

Okrugli sto je organizovan kao jedna od javnih aktivnosti u realizaciji projekta „Otvorena TV“, koji ta NVO, kao jedina iz Crne Gore, sprovodi u saradnji sa partnerima iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Na okruglom stolu, koji je održan u prostorijama NVO „Multimedijalni studio Bijelo Polje“, u hotelu Bijela Rada u tom gradu, učestvovali su predstavnici više beranskih i bjelopoljskih nevladinih organizacija, vlasnici i direktori pojedinih lokalnih medija sa sjevera Crne Gore i novinari, ocijenjeno je da bi u današnjem, informacionom, društvu mediji civilnog sektora, koji bi forsirali, kako su istakli neki od govornika, „građansko novinarstvo“ predstavljali pravi hit.

OKRUGLI STO

„Kako je zaključeno, u moru informacija vezanih za takozvane „velike teme“, interesi građana su stalno zapostavljeni. Bez obzira na osnivača, da li se radi o javnom servisu ili komercijalnim - privatnim, medijima, interesi pojedinca - građanina, stalno su zapostavljeni. Danas u Crnoj Gori, ali i u državama nasljednicama bivše SFRJ, pored javnog servisa  postoje i brojni komercijalnih mediji. Međutim, svi oni, iz oba sektora, iz objektivnih i onih drugih razloga, nijesu odgovorili svojoj osnovnoj funkciji, zaštiti interesa građanina - pojedinca. Ako bi se počeli pojavljivati mediji čiji bi osnivači bile NVO, kao predstavnici civilnog, trećeg sektora, imali bi prostora, vremena i želje da služe zadovoljenju potreba građana u lokalnim zajednicama”, zaključeno je na okruglom stolu u Bijelom Polju.

Kako je istakao Saša Radunović - direktor NVO Spona, koja je organizovala pomenutu aktivnost, takvi mediji predstavljaju hit na Zapadu, u Evropi, Americi, pa i u Australiji i služe da zadovoljenju potrebe građana lokalnih zajednica.

On je učesnike okruglog stola “Treba li nam lokalna TV? Kakva ona treba da bude?” informisao da je “Spona” jedan od partnera u realizaciji projekta “Otvorena TV”. Istakao je da je realizacija projekta započela prvog novembra 2017. i da će trajati do 30. septembra 2018. godine, te da pored te beranske NVO, kao partneri, učestvuju kolege iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Podsjetimo, nosilac projekta je Medijski istraživački centar (MIC) iz Niša, a partnerske organizacije sui z Makedonije, BiH i Crne Gore. Pprojekat se realizuje zahvaljujući grantu dodijeljenom od strane EU.

Tekst i foto: Anđela Suvajac

TEMPLEJT na srpskom800

Anketa

Sve više medicinara odlazi iz Srbije. Kakav je Vaš stav o tome?

  • Brinem jer najbolji odlaze i ne znam ko ostaje da nas leci
  • Nema razloga za brigu, to su normalne migracije
  • Ne brinem, verujem državi da ce zaustaviti odliv mozgova

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim