„Predstavljanje Izvještaja iz sjenke za Poglavlje 27“

april 17 2018

Povodom zaključaka Okruglog stola pod nazivom „Predstavljanje Izvještaja iz sjenke za Poglavlje 27“ održanog u Podgorici saopštenjem za javnost oglasila se beranska NVO „Sjeverna zemlja“

.U Podgorici je, u organizaciji NVO „Sjeverna zemlja“, održan okrugli sto pod nazivom “Predstavljanje Izvještaja iz sjenke za Poglavlje 27“.

Teme održanog okruglog stola su bile predstavljanje Izvještaja iz sjenke za Poglavlje 27, koji je pripremila Koalicija 27, i pitanje upravljanja otpadom u Crnoj Gori.

Uvodna izlaganja su imali: Jelena Marojević Galić, sekretarka Koalicije 27, Ivana Vojinović, generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma i Marinko Barjaktarović, direktor NVO Sjeverna zemlja.

Sekretarka Koalicije Jelena Marojević Galić kazala je da je, pored poglavlja 23 i 24, Poglavlje 27 jedno od najzahtjevnijh i najtežih za pregovore i usklađivanje sa EU standardima i zakonodavstvom.

Konstatovala je da, iako je postignut dobar napredak u zakonodavnom smislu, slaba implementacija politike životne sredine  i klimatskih promjena govore o tome da ove teme još uvijek nijesu prioritet Vlade, te da su nisko na listi političkih prioriteta.

"I pored niza strateških i planskih dokumenata, izostaje sistemsko upravljanje u životnoj sredini, jasno definisani ciljevi, realizovani rokovi, međusobna usklađenost strateških i planskih dokumenata koji reflektuju politiku u ovoj oblasti i jake institucije sa stručnim kadrom koje mogu da odgovore izazovima", kazala je Marojević Galić.

U Koaliciji 27, kako je navela, nijesu zadovoljni dinamikom pripreme pregovaračke pozicije i otvaranja poglavlja.

"Zato bi i naša glavna preporuka i apel, kako Ministarstvu, tako i Vladi, bila da se pitanje životne sredine hitno, pored poglavlja 23 i 24, uvrsti među glavne prioritete Vlade na putu pridruživanja evropskoj zajednici", poručila je Marojević Galić.

Ivana Vojinović je istakla činjenicu da je na sastanku ministara 28 zemalja članica EU zaduženih za oblast životne sredine, održanom nedavno u Bugarskoj, Crna Gora dobila potvrdu i ohrabrenje za proces implementacije politike životne sredine i klimatskih promjena, te da je samim tim iznenađena pojedinim ocjenama, stavovima i kritikama koje se nalaze u Izvještaju iz sjenke.

Marija Stanišić iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica  iz Podgorice i Miodrag Karadžić iz Društva mladih ekologa iz Nikšića  su prezentovali pojedina poglavlja samog Izvještaja.

Potom su se čula i mišljenja predstavnika javne uprave, ali i predstavnika nevladinog sektora.

Drugi dio okruglog stola je bio posvijećen problematici upravljanja otpadom u Crnoj Gori. Pregled stanja u oblasti upravljanja otpadom, buduće aktivnosti i potrebe u cilju usklađivanja sa EU predstavio je Dragan Asanović, direktor Direktorata za upravljanje otpadom i komunalni razvoj u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, dok je na temu „Upravljanje otpadom iz perspektive civilnog sektora“ govorio direktor NVO „OZON“ iz Nikšića.

Takođe, u ovom dijelu okruglog stola predstavljen je i Nacrt nacionalne platforme za upravljanje otpadom koja treba da predstavlja osnovu za partnerstvo javnog i civilnog sektora u cilju jačanja ekološke svijesti građana, kada je ova tema u pitanju.

Ovaj događaj je realizovan u sklopu projekta „Izgradnja kapaciteta za bolju životnu sredinu u Crnoj Gori“, koji Sjeverna zemlja realizuje u partnerstvu sa nevladinim organizacijama Green Home i Centrom za zaštitu i proučavanje ptica iz Podgorice, Društvom mladih ekologa iz Nikšića  i Zelenom akcijom iz Zagreba, Hrvatska, koji se finansira sredstvima IPA 2014 Civil Society Facility Montenegro Programme, zaključuje se u saopštenju koje je potpisao Marinko Barjaktarović - predsjednik NVO „Sjeverna zemlja“

I.K.

TEMPLEJT na srpskom800

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim