Posječene tužne vrbe predstavljaju još tužniju sliku Berana

jul 13 2018

Početak radova na nastavku Ulice Mira i Slobode (poznate kao obilaznica pored Lima), krajem prošlog mjeseca, obilježila je bjesomučna sječa stabala u gradskom parku, a nastavljeno je nasipanjem tampona na platou ionako narušenog prostora parka. Pored posječenih stabala, uništen je i prostor u kojem je prije nekoliko godina postavljen i dječiji mobilijar!

Radovi na nastavku izgradnje obilaznice pored Lima podrazumijevaju njen produžetak u dužini nešto manjoj od 200 metara. Finansijer je Direkcija javnih radova Crne Gore, izvođač radova je podgoričko preduzeće „Tošković“, koje je angažovalo podizvođače, a vrijednost projekta oko 300.000 eura.

Treba podsjetiti da je u periodu kada je građena obilaznica, aktuelna lokalna vlast kritikovala njenu izgradnju, navodeći „da su se sredstva za njenu izgradnju mogla upotrijebiti znatno pametnije“.

Mada je, pored ostalog, tada kultivisan prostor pored Lima, od Buča do centra grada, u dužini većoj od 3.100 metara, projekat je kritikovan od strane onih koji, danas, nastavljaju isti taj projekat s razlikom što uništavaju gradski park.          

Šetajući pored gradilišta, danas su „sebi u bradu“ negodovali brojni šetači, ali je interesantno da se povodom sječe stabala parka u centru grada, za sada, niko nije oglasio.

A produžetkom obilaznice za oko 200 metara, zbog čega se „dovršava“ stanje već narušenog parka, posebno sječom starih tužnih vrba, koje su bile zaštitni znak, brojni Beranci ostaju bez nekih od najljepših uspomena! Obala Lima bez svog dekora! A budući stanovnici, bez mogućnosti da osjete čari nekada jednog od najmističnijih mjesta grada. Grada koji postaje još tužniji, bez posječenih tužnih vrba!

Tekst: Saša Radunović

 

FOTO REPORTAŽA:

BAGER KOD MOSTA 2018 1 amanjeno

BAGER KOD MOSTA 2018 4 smanjeno crop

BAGER KOD MOSTA 2018 5 smanjeno

BAGER KOD MOSTA 2018 6 smanjeno

Fotografije: eSpona

TEMPLEJT na srpskom800

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim