Obilježen Dan sjećanja na žrtve ratova

jul 13 2018

Izvođenjem poetsko-muzičkog recitala "Riječ poslije Srebrenice" obilježen je Dan sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostorima bivše SFRJ u periodu od 1991. do 2001. godine, koji je organizovao Forum Bošnjaka Crne Gore (FBCG).

Iz Foruma su podsjetili da se na današnji dan navršava 23 godine od zločina u Srebrenici (Bosna i Hercegovina), kada je na području te opštine i njene okoline, sistemski ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka, starosti od 14 do 70 godina.

Srebrenica 01

Spomen park “Pobrežje”

Poetsko-muzički recital "Riječ poslije Srebrenice" je održan u podgoričkom Spomen parku “Pobrežje”, sa stihovima iz istoimene poeme Huseina Bašića, a u izvođenju glumaca-recitatora Mila Vučinića, Jovana Krivokapića i Anđelije Rondović.

Predstavnik FBCG, Rifat Rastoder, podsjetio je da se 11. jul obilježava devet godina, od usvajanja Deklaracije Skupštine Crne Gore o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o zločinu u Srebrenici.

“Zahvalan sam svima koji su doprinijeli da se taj dan ustanovi kao Dan sjećanja na sve civilne žrtve, pogotovo posljednjih besmislenih ratova, u kojima smo, ne samo izgubili zajedničku domovinu, već i dotadašnji mir. Ako smo mi ili neki naši savremenici napravili greške kakve su se napravile tokom jugoslovenske ratne drame, dobro bi bilo da makar nove generacije ne naprave takve tragedije, kao što se dogodila u Srebrenici, ali i nad velikim brojem građana za malu Crnu Goru”, poručio je Rastoder, dok je Mehmed Zenka - ministar za ljudska i manjinska prava, kazao da je zločin u Srebrenici podsjetnik da ljudi moraju da se solidarišu, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

“Treba svake godine da se prisjećamo Srebrenice, da ne bi bilo idućih Srebrenica, jer na ovim prostorima svakih 50, 60 godina imamo Srebrenice. Budimo srećni zbog ovoga što imamo i dajmo sve od sebe da kod nas ne proradi zla krv”, poručio je Zenka.

Tekst Anđela Suvajac

Foto: PR centar

TEMPLEJT na srpskom800

 

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim