Velimir Ralević oduševio mlade na jugu Srbije

jul 16 2018

Pjesnik za djecu iz Berana, Velimir Ralević gostovao je prethodnog mjeseca na jugu Srbije, gdje se u pet gradova  predstavio svojom poezijom najmlađim stanovnicima tog regiona. On je sa Dejanom Đonovićem - glumcem iz Podgorice, bio jedini predstavnik Crne Gore iz oblasti kulture koji je ove godine nastupio na manifestaciji koju, tradicionalno, organizuje Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine.

Ralević i Đonović su gostovali u domovima kulture na jugu Srbije, gde su nastupajući i družeći se sa najmlađim stanovnicima tog kraja predstavili svoja najnovija ostvarenja.

Oni su 11. i 12. juna izveli poetski čas i scenski prikaz za najmlađe u domovima kulture u: Medveđi, Lebanu, Leskovcu i Aleksincu, kao i na dječijem odeljenju Narodne biblioteke "Stevan Sremac", u Nišu.

Velimir Ralevic

Stvaralaštvo crnogorskih umjetnika izazvalo je veliku pažnju prisutnih mališana, pa su im nakon nastupa, u svim gradovima gdje su nastupili, autori poklonili veliki broj zbirki poezije za djecu.

Organizator boravka Ralevića i Đonovića na jugu Srbije bio je Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine, a gostovanje je realizovano u okviru “Dana crnogorske kulture u Srbiji”, koje savjet organizuje u periodu od Dana nezavisnosti do Dana državnosti Crne Gore.

Velimir Ralevic 1

Podsjetimo, pjesnik Velimir Ralević je zastupljen u više od 30. antologija u zemlji i inostranstvu. Objavio je više od 15 knjiga, učesnik je brojnih književnih manifestacija i dobitnik desetak značajnih nagrada, od kojih posebno treba izdvojiti “Staru maslinu” u Baru i “Zlatno Gašino pero” u Lazarevcu (obje za ukupno književno stvaralaštvo).

Velimir Ralevic 3

Neke od Ralevićevih pjesama su prevođene na desetak svjestkih jezika, a kamponovane su, izvođene i nagrađivane na brojnim dječijim mizučkim festivalima u zemlji i regionu.

Tekst: A.Suvajac

TEMPLEJT na srpskom800

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim