Fatimi Međedović - Begović Fatimi Međedović - Begović Fotografija iy arhiva SPONA

Kuda ide beranski NVO?

jul 18 2018

Ženska nevladina organizacija „Feniks“ obratila se zahtjevom za slobodnim pristupom informacijama nakon raspodjele sredstava nevladinim organizacijama obavljene od strane Komisije Opštine Berane, 

Iz te NVO su zatražili od Zorana Jojića - predsjednika Komisije, da im dozvoli uvid u kompletnu dokumentaciju. Zahtjevom koji je 17. jula potpisala Milunka Novović, zatraženo je da se koordinatorki te NVO, Fatimi Međedović - Begović, omogući uvid u kompletnu dokumentaciju  i njeno kopiranje.

Kako je Esponi saopštila Međedović - Begović, nakon posljednje raspodjele sredstava beranskim NVO, treba se zapitati: Kuda ide beranski nevladin sektor?

Berane

Berane

“Sve ovo možda asocira na seriju: ”Kuda idu divlje svinje?” Šta reći za temu projekta: ”Cvijetni park - ogledalo mojeg grada”. Vjerovatno, dobra tema na lokalnom nivou! A, na globalnom nivou bi kazali: ”Čista savjest, ogledalo duše - čovjeka”. No, ovdje, sve po starom. U kontinuitetu. Privilegovane  NVO su svake godine u prvom planu. Nije bitna prepoznatljivosti NVO, važnost realizacije takvih projekata za zajednicu… Sve ide”, istakla je Međedović - Begović.

Fatima Medjedovic Begovic Komisija za raspodjelu sredstava NVOOna se dalje zapitala i o odnosu Komisije, navodeći da ona raspodjeljuje novčana sredstva svih građana.

“Ista meta, isto odstojanje. Po inerciji, ovakvo stanje traje od 1999. godine. Da li članovi komisije imaju sertifikat, ne daj Bože licencu za ocjenjivanje i odlučivanje o projektima? Ne! Ali, izgleda, to nije ni bitno… A što je, bez odlučivanja, uskraćeno prisustvo predstavnicama jedne nevladine organizacije??? Ni to nije važno… Hajde da se nadamo da  će ovoga puta, bar toliko, biti omoguće ovlašćenoj predstavnici “Ženske organizacije Feniks” da izvrši uvid u dokumentaciju apliciranih projekata. Jer, nada zadnja umire”, zaključila je koordinatorka Ženske nevladine organizacije “Feniks”, Fatima Međedović - Begović.

Novinar: Saša Radunović

Foto: Arhiva Espona

TEMPLEJT na srpskom800

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim