Nova sportska dvorana predata na upotrebu sportistima i svim građanima Berana Foto: Adem Ado Softić

Nova sportska dvorana predata na upotrebu sportistima i svim građanima Berana

jul 21 2018

Nova sportska dvorana u Beranama pradata je na upotrebu sportistima i svim građanima. Dvorana je svečano otvorane na Dan opštine, 21. jul, a svečanosti su prisustvovali brojni sportisti i sportski radnici, predstavnici privrednog, političkog i kulturnog života grada.

 

HALA 2018 2

Svečano presijecanje vrpce obavili su Nikola Janović - ministar sporta u Vladi Crne Gore i Dragoslav Šćekić - predsjednik Opštine Berane, koji su se i obratili prisutnima.

Treba reći da je realizacija projekta izgradnje sportske dvorane u Beranama započeta 2008. godine. Dvorana je ukupne površine 5.350 metara kvadratnih, kapaciteta ima 1.500 mjesta, vrijednost radova je 5.300.000 eura, a finansijer je Vlada Crne Gore preko Direkcije javnih radova.

Podsjećanja radi, u prethodnih šest godina beranski dvoranski sportovi su bili u teškoj situaciji, jer se staroj Hali sportova, usljed vremenskih nepogoda izazvanih sniježnim padavinama, u februaru 2012. godine, urušio krov.

Od tada do danas, beranski takmičari u dvoranskim sportovima su se takmičili u dvoranama opština u susjedstvu i školskim salama, gdje su i obavljali treninge.

Saša Radunović

Foto: Adem Ado Softić

 

Obraćanje ministra Nikole Janovića

Uvaženi predsjedniče opštine, gosp. Šćekiću, poštovani građanke i građani Berana, ljubitelji sporta, dame i gospodo,

Dozvolite da vam najprije čestitam 21. jul, praznik grada i saopštim da mi je velika  čast i još veće zadovoljstvo, da vas kao ministar sporta pozdravim i zahvalim opštini Berane na pozivu, da svečano otvorimo novu sportsku dvoranu u čiju je izgradnju i opremanje, iz kapitalnog budžeta, država uložila blizu pet ipo miliona eura.

Polazeći od značaja koji sport ima za zdravlje nacije, međunarodni prestiž, afirmaciju, nacionalni ponos i druge vrijednosti od opšteg društvenog interesa, u želji da ne samo održi, već i otvori nove perspektive razvoja crnogorskog sporta posebno na sjeveru Crne Gore, država u kontinuitetu stvara uslove za njegov razvoj.

Stoga je i ova kapitalna investicija,  potvrda vladine  vizije, da iz godine u godinu, domaćinski je osposobljavajući, gradimo sportsku infrastrukturu, koja će biti u funkciji razvoja crnogorskog sporta.

Svjesni medjutim, da je još nedostatna sportska infrastruktura, jedan od naših najvećih izazova, odnedavno i posredstvom novoformiranog Ministarstva sporta  ulažemo sredstva, koja će, već sada mogu da najavim,  do kraja godine dostići cifru od blizu million eura, zajedno sa svim onim što smo  na polju sportske infrastrukture, uradili u prvih godinu ipo mandata ove Vlade.

HALA 2018 3 stonoteniseri i strelci

Tu prije svega mislim na adaptaciju i rekonstrukciju postojećih ili izgradnju novih sportskih objekata, bilo da je riječ o renoviranju školskih fiskulturnih sala,  otvorenih terena malih sportova, proširivanju tribina, novim sportskim igralištima ili teretanama.

Zato ću iskoristiti priliku, da kratko podsjetim, da smo rekonstruisali gradsko sportsko igralište u Plužinama i jedno školsko u Kotoru. U Mojkovcu otvorili prvu gradsku teretanu u sportskoj zoni. U Ulcinju, Pljevljima, Cetinju i Kotoru, renovirali školske fiskulturne sale. Opština Rožaje dobiće fudbalski teren sa vještačkom travom, stadion FK Komovi u Andrijevici novu tribinu. U Šavniku bi trebalo da počne izgradnja prvog stadiona malih sportova, na Žabljaku se jedan takav privodi kraju, dok i u Petnjici očekujemo  početak izgradnje novih sportskih terena.

Zbog toga je Crna Gora danas, slobodno mogu reći, pravo sportsko gradilište, jer nam je cilj da proširimo sportsku bazu i djecu motivišemo da se bave sportom, a da ulaganja u sportsku infrastrukuturu, budu podstrek za mlade i dostignu nivo koji će biti srazmjeran uspjesima koje postižu crnogorski sportisti.

U ime Vlade Crne Gore, takođe želim da  odam priznanje i svima onima koji su u sportsku dvoranu koju danas otvaramo, ugradili entuzijazam, želju i volju, da grad Berane dobije mjesto, koje će doprinijeti ne samo popularizaciji i promociji sporta i zdravih stilova života medju građanima, naročito onim najmlađim,  već će siguran sam, pozitivno uticati i na razvoj sportskog turizma.

Umnogome će izmijeniti i lice sjevera Crne Gore, jer će putevi domaćih i medjunarodnih rukometnih, košarkaških  i odbojkaških takmičenja, ubuduće voditi i u Berane.

Dragi prijatelji,

Izgradnja nove sportske dvorane, svjedoči i o  pregalaštvu i upornosti svih onih koji su učestvovali u ovakvom jednom gradjevinskim poduhvatom. Ako se tome dodaju i brojni planirani  prateći sadržaji, onda sa punim pravom možemo da poručimo da je grad Berane dobio svoj hram sporta, koji je  vrijedilo čekati.

Zdravo ga i srećno koristili! Živjeli!

 

Obraćanje predsjednika Dragoslava Šćekića

Dame i gospodo, uvaženi ministre Janoviću, poštovani projektanti i izvođači radova, predstavnici sredstava javnog informisanja, drage sugrađanke i sugrađani,

Danas, na Dan opštine, za naš grad se ispunjava stara želja, da  imamo  hram sporta dostojan naših Berana. Konačno imamo svoju višenamjensku sportsku dvoranu, a današnjim činom otvaranja dijelimo zadovoljstvo što još jedan novoizgrađeni objekat ostavljamo u trajno vlasništvo građanima, posebno nekim "novim klincima“ koji će zauzvrat, u znak zahvalnosti pronositi sportsku slavu našeg grada i Crne Gore.

Koristim priliku da se zahvalim svima onima koji su svojim entuzijazmom, naporom i radom dali svoj nemjerljiv doprinos današnjoj svečanosti. Posebno se zazvaljujem prethodnom predsjedniku Vlade, koji je uvažio naš zahtjev i razumio potrebu izgradnje hale, kao i sadašnjem , koji je, zajedno sa nama, nastavio realizaciju započetog projekta. I ne želim danas opterećivati ovaj skup realnim teškoćama koje su postojale u samoj fazi izrade i izgradnje, jer ovaj sadašnji trenutak dozvoljava samo osmijeh i zadovoljstvo uz konstataciju da se zajedničkim, dodatnim naporima uz postojanje čvrste volje mogu prevazići problemi bilo koje vrste.

Vrijedno je pomenuti da je ovaj projekat započet 2008. godine i da je, poslije višegodišnjeg zastoja realizovan fazno u skladu sa dinamikom obezbjeđivanja finansijskih sredstava. Na površini od 5.350 m2 ima 1.528 mjesta za naše gledaoce, s kojima ćemo dijeliti radosti održavanja košarkaških, rukometnih, odbojkaških i drugih sportskih aktivnosti. Uz postojeće prateće prostorije treba istaći da je vrijednost projekta 5.300.000 evra.

Ova dvorana je dio sportskog kompleksa. Tu je gradski stadion, pomoćni i teniski tereni, a u planu je još sadržaja u budućnosti, koje ćemo završiti, u to sam siguran uz pomoć našeg uvaženog ministra sporta, gospodina Janovića.

Uvjeren sam da će ovo impresivno zdanje postati mjesto sportskih, kulturnih i zabavnih aktivnosti jer je tako i koncipirano - siguran sam da će biti sastajalište građana, mjesto međusobnog druženja, uz činjenicu da će privlačiti ljude, klubove i kolektive iz drugih mjesta i krajeva.

Poštovane sugrađanke i sugrađani, dragi prijatelji, uvaženi ministre, još jednom izražavam zahvalnost što skupa dijelimo radost ovog dana i ovog svečanog trenutka.

Na samom kraju da još jednom podvučem da je naša dvorana naš zajednički uspjeh, investicija u bolju, ljepšu i zdraviju budućnost, ona je već sada novi simbol našeg grada. Ovo je još jedna u nizu naših infrastrukturnih, sportskih pobjeda!

Sa željom da svima nama ova dvorana postane središte društvenog, kulturnog i sportskog života, da u njoj svi zajedno uživamo, puni optimizma i zdravog sportskog duha, želim vam sve najbolje. Hvala i srećno!

TEMPLEJT na srpskom800

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim