Beranka Rebeka Čilović obilježila ovogodišnji Festival „Zavičajne staze“ Foto: Adem Ado Softić

Beranka Rebeka Čilović obilježila ovogodišnji Festival „Zavičajne staze“

avgust 11 2018

Priča „Rane“, autorke Rebeke Čilović iz Berana i „Kosač“, autora Ulvije Mušovića, ravnopravno su podijelili prvu nagradu na sinoć završenom Festivalu „Zavičajne staze Bihora“, koji je po 11. put održan u Petnjici.

ZAVICAJNE STAZE 2

Druga nagrada Festivala pripala je Saladinu Dinu Burdžoviću za priču „Ista krv“, a treća Ljerki Petković za priču „Zeleno volim te zeleno“.

Specijalnu nagradu za autentičnost pripovijedanja osvojio je Safet Sijarić sa pričom „Igbal i brez igbal“.

Kako je zvanično saopšteno, Žiriju, u sastavu Zuvdija Hodžić - predsjednik, i članovi, Sofija Kalezić i Elvedin Nezirović, pristiglo je 38 šifriranih rukopisa na Konkurs za najbolju neobjavljenu priču inspiriranu Bihorom.

Dobitnicima nagrada su uručene diplome i plakete, a novčani dio su obezbijedili i uručili predstavnici Zavičajnog kluba Bihor iz Luksemburga, Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori i Bošnjačkog donatorskog fonda iz Luksemburga.

Inače, ovogodišnja manifestacija imala je naziv „Umjetnost je sumnjiva“, a zatvarajući je, Mirsad Rastoder - umjetnički direktor Festivala, se na kraju obratio prisutnima, navodeći da su umjetnost i kultura, svakako, sumnjivi.

ZAVICAJNE STAZE 3

“Kako drugačije objasniti činjenicu da se, u periodu silnih deklaracija o razvoju kulture na sjeveru Crne Gore, a uprkos nedostatku institucionalne podrške, u Bihoru ipak održava kulturna manifestacija koja po vrijednosti nadmašuje nivo sličnih programa u velikim gradovima. Tokom minulih mjesec dana u Petnjici su održani kulturni događaji zahvaljujući onima koji ne prihvataju floskulu „Ako se snađeš, ti si uspješan čovjek”. Kako, kojim sredstvima niti kojim putem manje je važno, važno je da sebi obezbijediš bogatstvo. Pokušali smo da se tome ovdje, u Bihoru, odupremo i borimo se za povratak kulturnim vrijednostima koje su opšte međunarodno dobro, a mogu biti i lokalno izvorište ideja za napredak“, istakao je Rastoder.

ZAVICAJNE STAZE 4

U svečanom dijelu programa nastupili su pjesnici Elvedin Nezirović, Rade Jolić, Enver Muratović, Radoman Čečović, Edin Smajilović i Dijana Tiganj, kao i ženska beranska klapa O'Dive, te profesorica harmonike Anela Čindrak koja živi i radi u Bratislavi.

Anđela Suvajac

Foto: Adem Ado Softić

TEMPLEJT na srpskom800

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim