NVU “Beranda” organizovala Veče posvećeno vojvodi Gavru Vukoviću

avgust 12 2018

Gavro Vuković bavio se diplomatskim poslovima u jednom od najkomplikovanijih momenata crnogorske istorije.

U spomen obilježavanja 90 godina od smrti vojvode Gavra Vukovića - prvog diplomiranog pravnika iz Crne Gore, ministra inostranih djela i predsjednika Državnog savjeta Kraljevine Crne Gore, u petak, 10. avgusta, održano je Veče vojvode Gavra Vukovića.

VEČE VOJVODE GAVRA 9

Organizator manifestacije bilo je Nevladino udruženje građana “Beranda”, a podršku realizaciji manifestacije dao je menadžment Hotela “Berane” u čijem je nedavno otvorenom Salonu “Ivangrad” Veče i održano.

VEČE VOJVODE GAVRA 5

O životnom putu i djelu vojvode Gavra Vukovića su govorili Slobodan Vuković - novinar i publicista i Milan Lakić - ambasador Crne Gore u Bosni i Hercegovini, koji su, svako iz svog ugla, dodatno osvijetlili lik i djelo utemeljivača moderne crnogorske diplomatije.

VEČE VOJVODE GAVRA KOLAŽ logo2

Moderator Večeri posvećene vojvodi Gavru Vukoviću bila je Jovana Došljak.

 

Gavro Vuković, sin poznatog crnogorskog glavara, junaka i senatora Miljana Vukova, jedno vrijeme se, prije studija u Beogradu, školovao u Nici, u Francuskoj. Vojvoda Gavro Vuković je kao diplomirani pravnik (diplomirao je prava u Beogradu 1872) bio ministar inostranih poslova Knjaževine Crne Gore od oktobra 1899. do decembra 1905. godine. Bio je predsjednik Državnog savjeta (1906-1908). Za narodnog poslanika biran je dva puta (1906. i 1914). Poznat je i kao pisac, memoarist. Diplomatska služba Gavra Vukovića u Carigradu počela je 1879. godine i trajala (s prekidom 1881/1882) do 1884. godine. On je odlukom knjaza Nikole I Petrovića Njegoša postavljen za otpravnika poslova Knjaževine Crne Gore u Carigradu.

 

S.R.

Fotografije:Adem Ado Softić

TEMPLEJT na srpskom800

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim