Berane, Budva, Plužine i Šavnik će svim osnovcima obezbijediti udžbenike

avgust 21 2018

Četiri od 23 opštine, Berane, Budva, Plužine i Šavnik, obezbijediće besplatne udžbenike za sve osnovce.

Lokalna uprava Herceg Novog to će učiniti za đake prva tri razreda, dok će 13 opština komplete besplatnih knjiga pokloniti samo prvacima. U budžetima četiri opštine ta stavka nije planirana, prenio je Portal Analitika informaciju Pobjede.

Podsjetimo, Opština Berane, kao prva u Crnoj Gori, prije četiri godine je započela projekat kupovine udžbenika za đake prvake, potom učenike do četvrtog razreda, da bi u posljednje dvije godine beranska lokalna uprava obezbjeđivala knjige za sve učenike osnovnih škola. Tako je Berane započelo kvalitetan projekat koji je, za sada, zaživio u još 18. crnogorskih opština, a svega u još tri koje obezbjeđuju knjige za sve učenike osnovnih škola.

Ipak, Beranci su i ove godine otišli dalje od ostalih, pa je jednoglasnom odlukom svih odbornika SO Berane takav vid podrške građanima obezbijeđen i u narednom periodu, o čemu je Espona već pisala.

Berane opstina ulaz

Berane opština ulaz

Kako je prenio Portal Analitika, Opština Berane je nedavno usvojila odluku o utvrđivanju obaveze obezbjeđivanja besplatnih udžbenika za đake svih osnovnih škola na teritoriji opštine.

Prema navodima Analitike, Danijela Marković- sekretarka Sekretarijata za opštu upravu i društvene djelatnosti, kazala je da će na osnovu te odluke Opština svake godine izdvajati sredstva za nabavku udžbenika.

“Podstakli smo ostale opštine, da na isti ili sličan način, ulažu u obrazovanje, i pomažu svoje sugrađane. Time je postignut puni efekat ovakvog projekta, koji je bitan element jedne složene, odgovorne i proaktivne socijalne politike koju vodi opština, čime pomaže svoje najmlađe sugrađane i njihove porodice, i doprinosi boljem socijalnom ambijentu u opštini”, citirala je Analitika izjavu Markovićke.

OS Radomir Mitrovic Berane prijem prvaka

OS Radomir Mitrovic Berane prijem prvaka

Kako se dodaje, Ljiljana Pjerotić- rukovodilac Sektora za obrazovanje i informisanje u Sekretarijatu za društvene djelatnosti u Budvi, kazala je da će za kupovinu udžbenika svim osnovcima opredijeliti 100.000 eura.

“Pravo na dodjelu besplatnih udžbenika ostvaruju učenici svih devet razreda osnovnog obrazovanja. Đaci su dužni da na kraju školske godine vrate udžbenike koje su dobili na korišćenje uredne i u upotrebnom stanju, kako bi mogli da se koriste u sljedećoj školskoj godini”, istakla je Pjerotić, navela je Analitika.

Opština Plužine posljednjih nekoliko godina kupuje udžbenike svim osnovcima. Ove godine, kazali su Analitici iz lokalne uprave, prvacima će kupiti i đačke torbe, dok je Miomir Vujačić- predsjednik Opštine Šavnik saopštio Pobjedi da će Opština kao i prošle godine pokloniti udžbenike svim osnovcima, naglasila je Analitika.

Anđela Suvajac

Foto: Arhiva Espona

TEMPLEJT na srpskom800

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim