NVO „Novi poredak“

avgust 27 2018

Kada mala NVO sa sjevera izrasta u kredibilnog partnera za sve institucije na nivou države

Jedna od onih nevladinih organizacija koja je realizovanim projektima i stavovima za vrlo kratko vrijeme zavrijedila pažnju, popularnost i uvažavanje građana, sigurno je bjelopoljska NVO „Novi poredak“. Ta NVO, osnovana u aprilu 2015. godine, za tri godine postojanja realizovala je pet projekata, ali i veliki broj aktivnosti u koje je uložila sve svoje resurse sa ciljem unapređenja života građana Bijelog Polja i čitave Crne Gore.

Ističući da „Novi poredak“ nije osnovan sa ciljem da bude jedna od više hiljada NVO u Crnoj Gori, koje se „bore“ samo za donaciju i time zadovoljavaju svoju „misiju“, profesor Radivoje Raco Bogavac - predsjednik NVO „Novi poredak“, kaže da su to prepoznali i građani, ali i kolege iz nevladinog sektora.

„Svaka naša aktivnost ima za cilj aktivnije učešsća u rješavanju problema građana i većeg ostvarenja njihovih prava u raznim domenima društvenog života. Čini mi se da su to prepoznali građani, ali  i kolege iz NVO-a, pa smo postali partneri nekoliko značajnih organizacija civilnog društva na nivou države“, naglasio je Bogavac.

Svoju tvrdnju potkrepljuje podatkom da je za manje od tri godine postojanja NVO kojom rukovodi postala partner jednoj od najprestižnijih crnogorskih NVO, “Centru za demokratsku tranziciju” (CDT) iz Podgorice na tako značajnoj aktivnosti kakvu predstavlja monitoring i praćenje izbora u Bijelom Polju. Takođe, “Novi poredak” je, podsjeća Bogavac, bila i jedna od partnerskih organizacija u Mreži NVO sa sjevera Crne Gore koje su podržavale punopravno članstvo Crne Gore u NATO savezu, što je aktivnost koja je, zbog kompleksnosti tog pitanja, zahtijevala želju da se građani, bez navijanja, pravovremeno i iz više uglova informišu o prednostima i eventualnim manama članstva u Alijansi, u čemu je, opet, opšti je utisak, uspjela.

 

2 37934680 1889875404406326 1705765069268189184 n

 

“Stateška vizija organizacije predvidja umrežavanje sa drugim NVO i proširivanje djelokruga rada. Iz tog razloga smo ponosni što smo za vrlo kratko vrijeme postali kredibilna organizacija da, kao partner, pratimo tako značajan događaj, kakav predstavljaju izborni procesi”, kazao je Bogavac.

Prema njegovim navodima, ostvareni rezultati, kao i stvaranje partnerskih odnosa sa pojedinim NVO i umrežavanje sa kolegama iz civilnog sektora, dobijaju na značaju ako se ima u vidu da NVO “Novi poredak” u dosadasnjem radu nije imao posebno veliki broj projekata, ali i podsjeća da je za tri godine realizovano njih pet.

“Mislim da za tako kratko vrijeme, nijesmo ni mogli kvalitetno realizovati veći broj njih. Radi se o projektima iz različitih oblasti života, koji su podržani od donator i prihvaćeni od građana: "Sa sportom nikada nisi sam”, ,,Protiv alkohola za bolje sjutra”, ,,Prihvati različitost, unaprijedi sebe”, ,,Sportom protiv stigme i izolacije” i ,,Građani za bolju lokalnu zajednicu”, nabrojao je Bogavac.

Kako je naglasio, pomenute projekte, ali i participiranjem u aktivnostima partnerskih organizacija, te davanje sugestija i pokretanje različitih akcija, bilo je moguće jer se NVO koju zastupa bavi širokim djelokrugom rada.

 

3 37995587 1889874631073070 4930047235133014016 n

 

„Ciljevi  udruženja su: Rad sa migrantima i zbrinjavanje izbjeglica, socijalna zastita i rad sa socijalno ugrozenim kategorijama, euro-atlanske i evropske integracije, borba za bolju drzavnu upravu, reforma sektora bezbjednosti, vladavina pojedinačnih i kolektivnih prava, borba protiv korupcije, sloboda medija, razvoj demokratije i upravljanja, ekonomski razvoj i doprinos jačanju preduzetništva, promocija obnovljivih izvora energije, razvoj i unapređenje energetike i klimatska pitanja, konkurentnost i inovacije, razvoj i unapređenje ekologije, zaštita i unapređenje životne sredine i klimatske promjene, zapošljavanje i socijalna politika, razvoj obrazovanja, unapređenje saobraćaja i infrastrukture, vaninstitucionalno obrazovanje i vaspitanje djece i omladine, borba protiv svih oblika nasilja u porodici i edukacije na ovu temu, rodna pitanja i rodna ravnopravnost, zaštita i uspostavljanje prava nad osjetljivim pojedincima i grupama, doprinos u borbi protiv droge i svih oblika zavisnosti, razvoj sporta i njegova promocija kroz razne vidove djelatnosti, očuvanje i razvoj  nacionalne i etničke posebnosti, očuvanje i razvoj kulturnog identiteta i nasleđa, očuvanje i razvoj jezičkog i vjerskog identiteta, očuvanje i zaštita kulturnih vrijednosti nacionalnih manjina, unapređenje prava i razne vrste edukacije sa osobama sa invaliditetom, unapređenje poljoprivrede i ruralnog razvoja, borba protiv dijabetesa, doprinos u međureligijskoj saradnji i toleranciji, međunarodna saradnja u oblasti razvoja NVO i svih vidova unapređenja društva u svim državnim i druš-tvenim oblastima zivota”, zaključio je Radivoje Raco Bogavac.

 

Anđela Suvajac

Foto: NVO Novi poredak

TEMPLEJT na srpskom800

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim