Opština Berane Opština Berane

Još dva bivša potpredsjednika zatražila da im Opština isplati zakinuti novac

avgust 28 2018

Zbog neusklađenosti koeficijenata sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru, Opštinu Berane, te javne ustanove i preduzeća čiji je ona osnivač, tužilo je na desetine zaposlenih.

Sjednica Odbora za izbor i imenovanja Skupštine opštine Berane zakazana je za sjutra, a na dnevnom redu sjednice je tačka: Razmatranje zahtjeva bivših potpredsjednika Opštine, Dragutina Joksimovića i Sveta Mitrovića za isplatu zarada po novim koeficijentima, saznaje Espona iz Službe SO Berane.

Tako su se pred pomenutim Odborom našla već tri pisana zahtjeva bivših potpredsjednika Opštine o isplati zakinutih zarada, koji su se nalazili na toj funkciji u periodu 2014-2018. godine, kada je vlast samostalno vršila Koalicija „Zdravo Berane“.

U periodu samostalnog vršenja vlasti Koalicije „Zdravo Berane“ na funkciji potpredsjednika Opštine nalazili su se: Rade Kljajić, Zoran Marsenić, Sveto Mitrović i Dragutin Joksimović.

Nakon Marsenića, čiji je zahtjev Odbor za izbor i imenovanja odbio na sjednici održanoj prije više od dva mjeseca, koji će svoja prava štititi sudskim putem, članovi odbora će sjutra razmatrati i zahtjeve Joksimovića i Mitrovića, dok, za sada, zahtjev iste sadržine nije upućivao još samo Rade Kljajić, koji je nakon konstituisanje nove koalicione vlasti, koju čine „Zdravo Berane“ i „Demokratska Crna Gora“, reizabran na tu funkciju.

IMGL9757 800 x 534

Berane skupština

Kako je navedeno u zahtjevima bivših potpredsjednika opštine, oni, pozivajući se na Zakon o zaradama u javnom sektoru, traže od beranske lokalne uprave da im se isplati zakinuti dio zarade za period od kada je usvojen, do dana kada je u lokalnom parlamentu usvojena Odluka kojom su usklađeni koeficijenti.

Treba reći da je Skupština Crna Gore u martu 2016. godine usvojila pomenuti zakon, ali da su tada odbornici Koalicije „Zdravo Berane“ odbili u lokalnom parlamentu da glasaju za Odluku o usklađivanju koeficijenata sa zakonom.

Odluke o usklađivanju koeficijenata funkcionera, kao i službenika i namještenika, sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru, odbornici SO Berane usvojili su na Prvoj redovnoj sjednici, održanoj krajem aprila 2018. godine, kada su, pored opozicionih odbornika DPS-a, SD-a i BS-a, te odbornika “Demokratske Crne Gore”, za predloženu Odluku glasali o odbornici Koalicije “Zdravo Berane”.

vjesnikmiraberane550 800 x 531

Berane

Podsjećanja radi, zbog neusklađenosti koeficijenata sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru, Opštinu Berane, te javne ustanove i preduzeća čiji je ona osnivač, tužilo je na desetine zaposlenih, a sudskim odlukama je utvrđeno da su svi zakinuti i već su naplatili svoja potraživanja, a o čemu je Espona pisala u više navrata.

Nakon pune dvije godine odbijanja rukovodstva beranske lokalne uprave da usaglasi koeficijente zaposlenih sa pomenutim zakonom, za sada, teško je utvrditi koliko je samo po tom osnovu dodatno zadužena Opština Berane.

To su na skupštinskom zasijedanju potvrdili i čelnici lokalne uprave, koji su saopštili da se dugovanja po tom osnovu tek obračunavaju i da ih trenutno ne znaju tačno.

Prije više od godinu i po dana Espona je upozoravala nadležne da će svi zaposleni naplatiti svoja zakonom zaštićena prava, te da je, imajući u vidu broj zaposlenih, razliku u visini koeficijenata i vještačenjem i sudskim odlukama utvrđenu i isplaćenu visinu zakinutih zarada, Opština Berane samo po tom osnovu dodatno zadužena za višemilionska dugovanja.

 

Tekst: Saša Radunović

Foto: Arhiv SPONA

TEMPLEJT na srpskom800

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim