Andrijevica - Spomen-Park Knjaževac Andrijevica - Spomen-Park Knjaževac

Održan Okrugli sto o značaju lokalne televizije

septembar 01 2018

Lokalne televizije su potrebne građanima, kako bi ih informisale o svakodnevnim, lokalnim problemima građana, a ne da bi se bavile takozvanim „velikim“, političkim problemima i njihovim rješavanjima. One treba da budu samo servisi građana, jer bi, po svojoj definiciji, bile relaksirane visoke politike, ali i komercijalnog izvještavanja, zaključeno je na Okruglom stolu koji je organizovala NVO „Spona“.

Okrugli sto je organizovan u Andrijevici kao jedna od aktivnosti projekta „Otvorena Televizija (OTV)“ koju ta NVO sprovodi u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije,

Prema riječima Marka Vukića - V.D. direktora Centra za kulturu Andrijevica, gdje se i odvijala pomenuta aktivnost, ta ustanova je sa zadovoljstvom izašla u susret zahtjevu za ustupanjem prostora za tako značajnu temu.

DSCF2959 800

Prema navodima dr Mirka Jakovljevića, na prostoru bivše SFRJ informisanjem građana, pored javnih servisa, bave se i javni komercijalni mediji.

„Ne samo u Crnoj Gori, već na prostoru čitave bivše SFRJ, čak i šire, fali taj treći stub informisanja, mediji čiji bi osnivači bile NVO. Ne zaboravimo, u trci za informisanjem građana takozvanim velikim temama, interesi građanina, očigledno, zapostavljeni su od strane javnih servisa koji, iz tog razloga, nijesu odgovorili očekivanjima gledalaca. Komercijalni mediji, po samoj suštini postojanja, takođe, nijesu mogli odgovoriti zahtjevima građana, pa mediji, iz oba sektora, što objektivno, a što ne, i nijesu mogli zaštititi interese pojedinca. Iz tog razloga, ako bi se pojavili mediji civilnog sektora, čiji bi osnivači bile NVO, moglo bi se očekivati da bi oni imali motiva, prostora i želje da se bave rješavanjem pitanja građanina u lokalnoj zajednici”. Takvi mediji već postoje na Zapadu i sa iskustvom koje možemo imati iz njihovog rada, da se zaključiti da oni upotpunjuju potrebe građana lokalnih zajednica za informisanjem”, naglasio je Jakovljević, dodajući da ima zadovoljstvo da je kao lokalni predavač Škole novinarstva učesnik jednog takvog projekta.

DSCF2961 800

Nakon održanog Okruglog stola u Bijelom Polju, aktivnost organizovana u Andrijevici predstavlja drugu takve vrste koju je u sklopu projekta “Otvorena Televizija (OTV)” organizovala NVO “Spona”

Realizacija tog projekta započela je prvog novembra 2017. i trajaće do 30. septembra, a pored Spone i Medijskog istraživačkog centra (MIC-a), koji je nosilac projekta, kao partnerske organizacije učestvuju kolege iz Makedonije i BiH.

Pprojekat se realizuje zahvaljujući grantu dodijeljenom od strane EU.

 

Tekst i foto: Anđela Suvajac

TEMPLEJT na srpskom800

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim