Obezbijeđeni besplatni udžbenici za sve osnovce na teritoriji Berana

septembar 03 2018

Opština Berane je i ove godine obezbijedila nove komplete udžbenika za sve osnovce sa teritorije opštine. Tako je, po peti put, lokalna uprava pomogla kućne budžete roditelja čija djeca pohađaju osnovnu školu.

Posjećujući danas Osnovnu školu “Vukašin Radunović”, Dragoslav Šćekić- predsjednik Opštine, je saopštio da je  ove školske godine upisano više od 300. učenika, da se njihov broj svake godine povećava, te da je ulaganje u obrazovanje jedan od prioriteta beranske lokalne samouprave”.

On je podsjetio da Opština već pet godina obezbjeđuje besplatne udžbenike, za koje se sredstva obezbjeđuju  iz Budžeta opštine, naglasio je Šćekić uručujući udžbenike učenicima Osnovne škole “Vukašin Radunović”.

Podsjećanja radi, Espona je prije dvadesetak dana pisala o ovogodišnjoj namjeri Opštine Berane da nastavi sa ulaganjima u obrazovanje, sa posebnim akcentom na direktnoj pomoći porodicama učenika.

Podsjećajući na nedavnu odluku SO Berane kojoj je lokalna uprava obavezana da u narednom periodu obezbjeđuje besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola,  Danijela Marković- sekretarka Sekretarijata za opštu upravu i društvene djelatnosti, kazala je tada da će na osnovu te odluke Opština svake godine izdvajati sredstva za nabavku udžbenika.

3

“Podstakli smo ostale opštine, da na isti ili sličan način, ulažu u obrazovanje, i pomažu svoje sugrađane. Time je postignut puni efekat ovakvog projekta, koji je bitan element jedne složene, odgovorne i proaktivne socijalne politike koju vodi opština, čime pomaže svoje najmlađe sugrađane i njihove porodice, i doprinosi boljem socijalnom ambijentu u opštini”, citirali smo izjavu Markovićke datu Portalu Analitika.

2

Inače, Opština Berane, kao prva u Crnoj Gori, 2014. godine je započela projekat kupovine udžbenika za đake prvake, potom učenike do četvrtog razreda, da bi u posljednje dvije godine beranska lokalna uprava obezbjeđivala knjige za sve učenike osnovnih škola. Tako je Berane započelo kvalitetan projekat koji je, za sada, zaživio u još 18. crnogorskih opština, a svega u još tri koje obezbjeđuju knjige za sve učenike osnovnih škola.

Ipak, Beranci su i ove godine otišli dalje od ostalih, pa je jednoglasnom odlukom odbornika SO Berane takav vid podrške građanima obezbijeđen i u narednom periodu, o čemu je Espona već pisala.

 

Tekst: Anđela Suvajac

Foto: Opština Berane

TEMPLEJT na srpskom800

 

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim