Gusinje: Započeo sa radom REACT 2018

septembar 05 2018

Jedanaesti regionalni kamp REACT 2018, otvoren je juče u Vusanju kod Gusinja. Kamp se održava u Eko katunu “Rosi”, a na njemu učestvuje više od 70 polaznika iz 14 zemalja.

Organizator kampa je nikšićka Nevladina organizacija “Alfa centar”, koja je taj projekat započela 2007. godine i na kojem se, tradicionalno, razgovara na temu evroatlantskih integracija. Ovogodišnji kamp biće obogaćen temama vladavine prava i jačanja demokratije u zemljama regiona, kao i aktivizmom mladih, te njihovim učešćem u nacionalnim politikama i prihvatanjem pomirenja kao osnovnog preduslova za jačanje stabilnosti u region.

Otvarajući ovogodišnji REACT, Slobodan Filipović - državni sekretar u Ministarstvu odbrane Crne Gore, je kazao da su “na našem evro-atlanskom putu od velikog značaja su bile zajedničke aktivnosti sa predstavnicima NVO-a koje su imale za cilj stimulisanje debate o prednostima i manama članstva Crne Gore u NATO”, dodajući da je jedna od najprepoznatljivijih aktivnosti REACT u organizaciji ALFA Centra.

samir

 

Prema riječima Nenada Koprivice - direktora Direktorata za mlade u Ministarstvu sporta, nijedna odluka se ne može donijeti bez participacije mladih.

“Upravo zbog toga su događaji kao što je REACT veoma važni da okupe mlade ljude iz različitih zemalja zbog mogućnosti da razmijene mišljenja i steknu nova znanja”, istakao je Koprivica.

zastava

 

Kako je istakao Mitja Močnik - ambasador Republike Slovenije u Crnoj Gori, mladi su faktor stabilnosti, akcentujući značaj regionalne saradnje.

“Članstvo Crne Gore u NATO savezu svakako će donijeti bitne promjene u regionu i prilike da mladi ljudi zauzmu učešće u donošenju značajnih političkih odluka”, naglasio je Močnik.

Tokom trajanja ovogodišnjeg REACT-a, do subote, osmog septembra, održaće se 11 predavanja, 10 panel diskusija, dvije radionice i debate, a predviđene su i sportske i kulturne aktivnosti, kao i jednodnevni obilazak Gusinja i okoline.

 

Tekst: Saša Radunović

Foto: Alfa centar

TEMPLEJT na srpskom800

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim