Gusinje: Završen REACT 2018

septembar 09 2018

Jedanaesti evro-atlantski kamp “REACT 2018”, koji je održan u Gusinju, završen je. Na ovogodišnjem kampu je učestvovalo više od 70 mladih iz 14 zemalja i po svemu što se čulo tokom njegovog trajanja, u potpunosti je opravdao očekivanja.

“Sa velikim ponosom danas ispraćamo polaznike jedanaeste generacije regionalnog evro-atlantskog kampa, jedinstvene ljetnje škole na ovim prostorima, potpuno uvjereni da će oni danas sa znanjem i energijom koju oni nose iz Crne Gore u svoje zemlje, željeti, na prvom mjestu umjeti, da između sebe grade mostove povjerenja, mostove prijateljstva, i stabilne veze koje će uticati na bezbjedniji život u svim zemljama Zapadnog Balkana”, kazao je posljednjeg dana kampa Aleksandar Dedović - direktor Alfa centra.

1 dedovic

 

Ističući pozitivne strane kapma, a nadovezujući se na mišljenje Dedovića, Mladen Červenjakov - ambasador Bugarske, je naveo da je ovo prilika za mlade lidere regiona da razmijene svoje mišljenje.

“To što je ALFA Centar organizovao ovdje je odlično. Inicijativa koju radi Dedović je uvijek na dobrom mjestu. Ovaj kamp je dobar i za Gusinje da ga posjete ljudi iz regiona“, istakao je Červenjakov.

Prema riječima Đorđa Cvijovića - iz Evropskog pokreta u Srbiji, kamp je opravdao očekivanja.

“Posebno mi je drago da imamo priliku na ovom kampu da čujemo ljude koji nijesu istomišljenici, da imamo priliku da čujemo nekoga ko ima različit stav i što imamo priliku da taj stav iznesemo. Ovo je otvoreno mjesto gdje se niko neće osuđivati, gdje će svaki stav, ukoliko je baziran na nekim činjenicama i potvrđen i prihvaćen i što je ovo mjesto na kojem ćemo pomoću dijaloga uspjeti da pronađemo neko rješenje, koje je prihvatljivo za nas sve”, istakao je Cvijović.

Podsjetimo, Jedanaesti regionalni kamp REACT 2018, otvoren je trećeg septembra u Gusinju, a na njemu je učestvovalo više od 70 polaznika iz 14 zemalja.

003 REACT

 

Organizator kampa je nikšićka Nevladina organizacija “Alfa centar”, koja je taj projekat započela 2007. godine. Za razliku od prethodnih godina, kada se isključivo govorilo i polemisalo o evro-atlantskim integracijama, tokom ovogodišnjeg kampa predavanja su vođena i na temu vladavine prava i jačanja demokratije u zemljama regiona, kao i aktivizmom mladih, te njihovim učešćem u nacionalnim politikama i prihvatanjem pomirenja kao preduslova za jačanje stabilnosti u regionu.

005 REACT

 

Tokom trajanja ovogodišnjeg REACT-a, održano je 11 predavanja, 10 panel diskusija, dvije radionice i debate.

 

Tekst: Anđela Suvajac

Foto: Alfa centar

TEMPLEJT na srpskom800

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim