Dušan Mitić Car

oktobar 23 2021

U svojoj 69. godini, posle duže bolesti, preminuo je jedan od najpoznatijih niških fotografa Dušan Mitić Car. Svoj život posvetio je fotografiji, i to crno - beloj life fotografiji.

Višedecenijsku karijeru izgradio je u časopisima "Zbivanja"."Grafit", "018", u novinama "Narodne novine", Večernje novosti" i u agenciji "Tanjug". Slikao je sva dešavanja u gradu i izdao nekoliko monografija i knjiga od kojih se ističu "Knjiga ritma", "Knjiga bede", "Monografija Grada Niša" i mnoge druge. Sarađivao je sa brojnim kulturnim institucijama i festivalima u Nišu, kao i sa niškim ogrankom SANU. Bio je poznat po tome što nije dolazio na svoje izložbe i što je izbegavao intervjue. Međutim, nije odbio intervju najmlađem kolegi Vanji Keseru koji snima ediciju dokumentarnih video priloga o niškim fotografima.

Nažalost, Car nije uspeo da vidi ovaj video.

Autor: Vanja Keser

Povezani članci

  • Rane ne zaceljuju, a život ide dalje

    Početak proleća među građanima Srbije budi posebne emocije, dani su sve lepši, a ljudi ipak tužni. Na 25. godišnjicu od početka bombardovanja Jugoslavije, razgovaramo sa ljudima iz Niša i Aleksinca.

  • „Sve više mladih u Sribiji kreira svoje poslovne ideje“

    Inovativni uređaj za reciklažu čijim korišćenjem građani ostvaruju mogućnost popusta u lancima trgovine, ideja je učenika Ekonomske škole u Nišu. Svojom biznis idejom spojajaju brigu prema čistoj okolini sa odgovornim poslovanjem i većim brojem zadovljnih kupaca.

  • Akušersko nasilje: javno govoriti, podnositi prijave

    Ohrabrene zbog lavine pokrenute u medijima nakon tragičnog slučaja akušerskog nasilja ovog januara u Sremskoj Mitrovici, brojne žene svakodnevno javno svedoče o „neprijatnostima“ koje su doživele na porođaju.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim