Sociolog Jovo Bakić: Srbija je najnejednakije društvo u Evropi

februar 19 2018

Srbija je trenutno društvo koje ima najveće nejednakosti na evropskom kontinetu, izjavio je večeras u Nišu sociolog Jovo Bakić i dodao da je do ovog podatka došla Evropska agencija za statistička istraživanja (Evrostad).

"Obično se govori da je prosečna plata u Srbiji 390 do 400 evra, medjutim ne kaže se da 80 odsto zaposlenih prima manje od tog iznosa", kazao je Bakić na tribini "Kako menjati stvarnost" koju je organizova Pokret slobodnih stanara iz Niša. 

On je kazao da statistika takodje govori da 75 odsto zaposlenih u Srbiji prima manje od 312 evra.

"Zarade od 1.000 evra ima samo jedan osto ljudi, a 0,5 odsto je onih koji imaju basnoslovna primanja", rekao je Bakić i podsetio da minimalna zarada u Nemačkoj iznosi 1.500 evra.

Bakić je kazao da svi ti podaci govore kakva je "naša situacija i kakvi smo mi bednici".

Jovo Bakic trbina Nis 1

"Još nije izmišljena reč koja koja dobro opisuje našu situaciju. Najbliža tome je verovatno reč katastrofa. Da li je to posledica objektivnih teškoća ili posledica mafijaškog sistema?", zapitao se Bakić.

On je kazao da smo u proteklih 28 godina postojanja višestranačkog sistema "svedoci gradnje patronažno -klijentelističkog sistema".

"Stranke imaju patrone koji grade klijentelističku mrežu u okviru stranke. Na osnovu toga gradi se politička karijera, a ona u Srbiji služi za brzo bogaćenje", istakao je Bakić.

Prema njegovim rečima, lovci na plen pronalaze patrona unutar stranke i poslušni su mu do iznemoglosti i besmisla, ali na taj način grade karijeru i dobijaju posao bilo u opštini bilo u javnom preduzeću.

"Na Voždovcu su naprednjaci zaposlili 70 ljudi koji ne dolaze na posao, a primaju platu. To nije normalno stanje i mora da se menja", kazao je Bakić.

On je rekao da postojeće stanje nije moguće promeniti glasanjem za postojeću opoziciju zato što je bila vlast i učestvovala u gradnji takvog sistema.

Jovo Bakic trbina Nis 3

Bakić je istakao da je izlaz iz postojeće situacije da se gradjani sami organizuju i medjusobno povezuju na bazi solidarnosti, na lokalu, ali i izmedju lokala. 

"Mi moramo znati da se kuvamo u istom loncu i pre nego što budemo sasvim skuvani moramo iskočiti iz tog lonca, a to možemo samo zajedno. Pojedinačno to ne ide", izjavio je Bakić.

Potrebno je, dodao je on, udruživanje na lokalu kao što je to Pokret slobodnih stanara u Nišu, Ne davimo Beograd i Lokalni front u Kraljevu.

"Na lokalu možete dobiti jednu, dve bitke. Rat se dobija tek onda kada se udružite i stvorite jednu zajednicu koja će raditi za javno dobro, a ne za privatni džep", naglasio je Bakić.

On je rekao da za nas ima nade ako smo spremni da se ne prodamo za radno mesto ili deterdžent i sapun, već da se borimo za onakvo društvo kakvo bi voleli da imamo. 

Jovo Bakic trbina Nis 4

Sociolog Djokica Jovanović istakao je da su u Nišu da su sve političke garniture koje imamo, i vlast i takozvana opozicija, poslednjih godina temeljno razorile gradsku privredu.

"Niš je 70-tih godina ima 130.000 do 140.000 stanovnika, a u svojoj privredi je upošljavao 60.000 ljudu. Sada sa 300.000 stanovnika u takozvanoj privredi nema ni 5.000 zaposlenih", kazao je Jovanović.

Niš je bio, dodao je Jovanović, jako privredno središte, a sada slušamo kako će biti turističko mesto.

"To je njihov put u demokratiju, to je njihov put iz totalitarizma u slobodu", rekao je Jovanović.

Na tribini organizovanoj u Regionalnom centru za obrazovanje Niš govorili su i Vladimir Marović i Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta Kraljevo.

Piše: B.Ljubisavljević

TEMPLEJT na srpskom800

Povezani članci

  • Šta je presudilo na izborima u Nišu?

    Posle lokalnih izbora u Srbiji, sve je uglavnom isto. Ali ne i za Nišlije. Kako to da je opozicija najveći uspeh postigla u tom gradu? Koji su faktori na to uticali?

  • Majstori iz Srbije - Ima li još ko da ode?

    Od 01. juna Nemačka zapošljava iz zemalja Zapadnog Balkana i do 50.000 radnika godišnje - duplo više nego do sada. Istražujemo da li će neki majstor ostati i u Srbiji?

  • Lokalni izbori u Nišu – nikad mirnija kampanja

    Za lokalne izbore u Nišu koji se održavaju 2. juna proglašeno je 11 izbornih lista. Većina se zove slično. Čak sedam njih u svom nazivu ima reč „Niš“, dve imenicu „snaga“, a jedna ima i reč „Rusija“ i reč „Niš“.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim