Osman Balić: Bez posla 100.000 radno sposobnih Roma

februar 28 2018

Podaci o zaposlenosti Roma za poslednjih deset godina nisu ohrabrujući i govore da je procenat zaposlenih Roma u poslednjoj deceniji opao  za skoro šest procenata.

Procenjuje se da je bez posla trenutno više od 100.000 radno sposobnih Roma, iako ih je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje oko 25.000, izjavio je danas u Nišu predsednik Lige Roma i Yurom centra Osman Balić.

On je na konferenciji za novinare u Medija i reform centru predstavio analizu sprovodjenja praktične politike zapošljavanja Roma u Srbiji od 2009. do 2018. godine i istakao da bi zapošljavanje Roma moglo, i moralo biti, mnogo bolje zato što imamo evropski ambijent vezan za proces pridruživanja, a imamo i evropske fondove koji su dostupni  našem ministarstvu, gradovima i opštinama.

zaposljavanje roma 2018 5

„Aktivne mere zapošljavanja koje realizuje Nacionalna služba za zapošljavanje su dobre, ali ne možemo biti zadovoljni brojem zaposlenih Roma. Kao Liga Roma predlažemo nove mere. Predlažemo legalizaciju sakupljanja sekundarnih sirovina i promenu zakon po kojem se 90 odsto komunalnog otpada zatrpava. Legalizacijom sakupljača sekundarnih sirovina dobili bi 10.000 stalno zaposlenih Roma, jer ti ljudi i sada rade ali nisu prijavljeni. Sakupljanje otpada treba pretvoriti u reciklažu i time bi se, prema procenama stručnjaka, otvorilo novih 30.000 radnih mesta“, izjavio je Balić.

On je kazao da će Liga Roma kao meru za poboljašanje uposlenosti pokrenuti predlog nacrta Zakona o jednakopravnom zapošljavanju.

„U javnom sektoru ima oko 800.000 zaposlenih, a samo 1.500 pripadnika manjina. U lokalnoj samoupravi u Nišu gotovo da ih nema. Predlog ovog zakona trebalo bi da stvori uslove da umesto jednog ili dva zaposlena Roma u javnom sektoru imamo na primer 100, odnosno proporcionalno sastavu stanovništva. Možda će to iritirati malo javnost, ali posle desetak godina Dekade i dvadesetak godina praktikovanja  demokratije, mi smo prinuđeni da predložimo tako nešto“, istakao je Balić.

On je istakao da bi zadruge trebalo da budu model  na kome će se bazirati buduća politika zapošljavanja Roma, a i sami gradjani, prema njegovim rečima, trebalo bi da se trgnu, lansiraju nove poslovne ideje i da umesto o ljudskim pravima, malo više govore o zapošljavanju i samozapošljavanju.

„Procenat radno sposobnih nezaposlenih Roma iznosi oko 80 odsto ukupnog stanovništva. To je ekonomska katastrofa. Zato Romi žive tako kako žive. To nije dobro ni za državu, toliki broj nezaposlenih je teret za državni budžet jer imate socijalnu politiku i morate da dajete neku pomoć“, izjavio je Balić.

zaposljavanje roma 2018 6

Dragan Ognjanović iz niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje istakao je ovom prilikom da bez formiranja fonda za finansiranje preduzetništva Roma i drugih ranjivih grupa ne možemo očekivati bolje rezultate u  samozapošljavanju tog dela stanovništva.

„Veoma važno pitanje je kako puniti taj fond i obezbediti njegovu održivost. Treba ići sa inicijativi prema nadležnom ministarstvu, a onda prema republičkom parlamentu, da se firme koje uplate sredstva u taj fond oslobode deo poreza na dobit. Takodje bi trebalo osloboditi plaćanja poreza donacije iz medjunarodnih izvora koje se sada nepravedno oporezuju“, izjavio je Ognjanović.

On je rekao da  formiranje zadruga takodje može biti od koristi kada je u pitanju upošljavanje Roma i drugih ranjivih grupa, ali pod uslovom da se izmeni zakonodavstvo kada je u pitanju socijalna zadruga.

zaposljavanje roma 2018 2

„Socijalna zadruga kao posebna kategorija zadruga trebalo bi da bude oslobodjena obaveza koje imaju redovne zadruge. Izmedju ostalog trebalo bi da se omogući da samo jedno lice u zadruzi  plaća poreze i doprinose, a ne pet osoba. Obaveza plaćanja poreza i doprinosa za pet zadrugara je krupan teret svakoj zadruzi i nešto što odbija ljude od udruživanja“, rekao je Ognjanović.

Senior program menadžer za ekonomski razvoj nemačke organizacije „Help“ Maša Bubanj kazala je da ta organizacija ima dovoljno sredstva za udruženja i za pojedinačne preduzetnike koji žele da se dodatno obrazuju. „Para ima sada i odmah“, rekla je Bubanj.

 Ona je kazala da će „Help“, Liga Roma i Yurom centar kreću sa novim projektom u okviru koga će biti otvoreno 13 informativnih centara u Srbiji za povratnike po sporazumu o readmisiji, ali ne samo za njih već i za druge ugrožene kategorije. 

zaposljavanje roma 2018 3

„U okviru tog projekta moći ćemo da podržavamo preduzetništvo, preduzetnike, ljude koji treba da saniraju kuće, kojima je potreban kurs stranog jezika, školski pribor za decu...Imamo mogućnost da podržimo nove zadruge. Ko god je zainteresovan može da se obrati „Helpu“, Yurom centru, Ligi Roma, da vrlo brzo realizujemo ono što je potrebno“, istakla je Bubanj.

Piše: B.Ljubisavljević

Foto: Media i reform centar

001 a TEMPLEJT na srpskom

Povezani članci

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim