ArtFemine festival po peti put u Nišu

jul 10 2018

„One dolaze“ slogan je petog ArtFemine festivala koji će od 12. do 15. jula u Nišu organizovati Centar za devojke, a koji će okupiti feministkinje iz Niša, Srbije, Albanije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i sa Kosova.

Na ovogodišnjem festivalu biće premijerno izvedena peta predstava feminističko-aktivističkog pozorišta Centra za devojke. Predstava se bavi radnim pravima i životima žena starijih od 45 godina.

Prema najavi Centra za devojke, na festivalu će i ove godine će biti organizvana  bubnjarska radionica, takođe i radionica pravljenja predmeta od kože, ulična umetnost i radionica „zvučna kupka“. Za muzički deo biće zadužena didžejka Indigo i beogradski bend Dingospo Dali.

centar za devojke 3

Na dva odvojena panela koja će biti organizovana na festivalu rargovaraće se o životima i radu umetnica i preduzetnica, i stanju na feminističko-aktivističkoj sceni u Srbiji i zemljama u okruženju.

Učesnice festival očekuju i projekcije dva filma i još dosta zanimljivih dešavanja, a detaljan program festivala biće objavljen na sajtu Centra za devojke.

U toku 5. ArtFemine festivala, koji će trajati od 12. do 15. jula, biće pokrenuta akcija sakupljanja novca za održavanje ovogodišnje, četvrte, Feminističke likovne kolonije od 24. do 31. jula u Sićevu

Za organizovanje kolonije koja će okupiti 13 umetnica potrebno je 171.300 dinara.

U Centru za devojke su istakli da je veoma bitno da likovna kolonija bude organizovana kako bi talentovane devojke i žene imale priliku da izraze svoju kreativnost.

centar za devojke 4

“Nedovoljan broj umetnica ima priliku da izlaže svoje radove, a kolonija je prilika da se upoznaju, uče jedna od druge i na taj način grade svoju mrežu podrške što čini feminizam. Cilj Feminističke likovne kolonije je osnaživanje umetnica da upoznaju feminističke teme i uključe ih u svoj rad. Pored toga želimo da omogućimo da zajedno stvaraju, upoznaju se i međusobno povežu, kao i da im obezbedimo javni prostor u kome će prezentovati svoju umetnost, poručuju iz Cetra za devojke.

Kolonija je, dodaju takodje, jedinstvena ne samo na Balkanu već i u Evropi jer nastavlja put Nadežde Petrović, osnivačice kolonije u Sićevu. 

Centar za devojke iz Niša  već 20 godina se bavi osnaživanjem devojčica, devojaka i mladih žena kroz edukaciju, aktivizam i kreativnost. SOS telefon, sastajalište, radionice, predavanja, psihološka pomoć, feminističko-aktivističko pozorište, festivali i likovne kolonije su samo neki od mnogobrojnih projekata na kojima su aktivistkinje Centra za devojke radile. Od 2002. godine Centar za devojke je održao 1.708 edukativnih radionica sa 23.609 srednjoškolki o prevenciji nasilja nad devojkama, prevenciji trgovine ljudima  i ženskom zdravlju.

Tekst: B.Ljubisavljević

Foto: Facebook @CentarZaDevojke

TEMPLEJT na srpskomRES

Povezani članci

  • Samoodbrana za žene: Misli, viči, beži – ili se bori

    Radionice osnažujuće samoodbrane za žene uče se u 72 zemlje sveta. Po modelu ovog svetskog programa radionice se sprovode i u Nišu. Cilj je prevencija, a u slučaju napada – laka samoodbrana.

  • Prosjačenje se podstiče davanjem novca

    Prinudno prosjačenje spada u krivično delo trgovina ljudima, a toga institucije u Srbiji često nisu svesne. Taj problem, međutim, može da se reši, smatraju sagovornici.

  • „Ženama se sve mnogo više zamera“

    Osmomartovska statistika za Srbiju je šarena: žene više učestvuju u javnom i političkom životu, ima ih više i među preduzetnicima, ali i dalje trpe mizogine i seksističke komentare, porodično i druge vrste nasilja.

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim