Protest kao “saosećanje sa žrtvama EPS-a”

avgust 03 2018

Na poziv Udruženog pokreta slobodnih stanara (UPSS) gradjani Niša okupili su se danas u podne ispred zgrade Elektroprivrede Srbije (EPS) kako bi izrazili saosećanje sa svim "žrtvama" EPS-a.

Oko pedeset Nišlija nosilo je u rukama transparente na kojima je pisalo "saosećanje sa žrtvama", a na kratko su držali upaljene sveće, kako bi, kako su rekli, "odali počast" ljudima koji su "umrli zbog postupanja EPS-a".

protest protiv EPSa 2

Jedan od lidera UPSS-a Djokica Jovanović rekao je da predstavnici tog Udruženja stalno slušaju potresne i tužne priče gradjana kojima je EPS, po svemu sudeći na nelegalan način isključio struju, a u Nišu je to slučaj sa oko 2.500 porodica.

"Jedan otac je umro jer nije mogao da prima terapiju bez struje, a jedna majka čije je dete teško obolelo od astme, sa detetom i inhalatorom ispod mišica trči po komšiluku da pronadje struju, da joj dete ne bi izgubilo glavu", rekao je Jovanović.

On je rekao da radnici Elektrodistribucije skidaju plombe sa brojila i onda gradjane ucenjuju da plate iznose koji često dostižu više stotina hiljada dinara, čak i nekoliko miliona.

"To se pre svega radi sa sirotinjom. Sa druge strane imamo povlašćene korisnike koji ne plaćaju struju, a koji su prijatelji vladajuće partije", izjavio je Jovanović.

Nišlija Radule Todorović kome je struja isključena u oktobru prošle godine rekao je na protestu da se zbog toga žalio svim mogućim sudovima u zemlji i da se njegova žalba sada nalazi pred Medjunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu.

protest protiv EPSa 3

"Platio sam šta su tražili i izdali su mi rešenje da će da mi priključe struju, ali sijalica nije zasijala. Rekli su za 20 dana, a od tog obećanja je prošlo više od mesec i po dana", istakao je Todorović.

Na protestu je Nišlijka Ana Stamenković kazala da su njenoj porodici pre tri godine, preko noći, radnici Elektrodistribucije oštetili plombu, a za to optužili nju i supruga.

“Platili smo kaznu od 2.000 evra, a struju nam još nisu priključili, rekli su nam čekajte. Već mesec dana čekam sastanak kod direktora i neće da me primi, kao zauzet je", rekla je Stamenković.

Jedan od pristunih Nišlika kazao je da se u našim medijima kao katastrofa predstavlja to što su neki ljudi u nekom delu sveta na dva ili tri dana ostali bez struje i zapitao se kako treba da bude predstavljeno to što je pojedinim gradjanima Srbije struja isključena po tri, četiri godine.

Novinari koji su pratili protest pokušali su da dobiju izjave predstavnika EPS-a o sve učestalijim optužbama Nišlija da pojedini radnici elektrodistribucije namerno oštećuju plombe na strujomerima kako bi gradjani plaćali visoke kazne tom preduzeću, ali je objašnjenje obezbedjenja glasilo da sve izjave moraju da se zatraže putem interneta.

Tekst i foto: B. Ljubisavljević

TEMPLEJT na srpskomRES

baner

Saint Art Designs / Web Development

Saint Art Designs / Web Development

Prijatelji sajta

Safe Journalism HND Solidarna Actat Kvart komesarijat-za-izbeglice XXZ Pescanik logoo mirc NGTim